Deze week volgen we minister Bert Koenders (Ontwikkelingshulp). Haïti is vorige week zwaar getroffen door een aardbeving en zijn ministerie coördineert de noodhulpoperatie vanuit Nederland. Volgens Koenders is deze logistieke gigantenklus een race tegen de klok.

Uiteraard moeten mensen gered worden, maar ook medische hulp, onderdak, water en voedsel zijn broodnodig. Eerder deze week voerde hij met zijn EU collega's in Brussel overleg over de noodhulpsituatie. Samenwerking is juist nu van essentieel belang. Donderdag is de minister aanwezig bij de tv-benefietactie. Hij heeft beloofd om de opbrengst van die avond te verdubbelen.

Verder bereidt hij zich voor op zijn reis naar een Haïti-conferentie in Canada. De conferentie is door de Verenigde Naties belegd om geld bijeen te brengen voor de wederopbouw van het land.

Sinds 2007 is Bert Koenders minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet Balkenende. Daarvoor zat hij tien jaar namens de PvdA in de Tweede Kamer. Hij ontpopte zich als woordvoerder buitenlandse zaken en hield zich bezig met internationaal monetair- en handelsbeleid. Hij was onder meer woordvoerder bij de debatten over vredesmissies (Irak, Afghanistan). Koenders was ook lid van de enquêtecommissie Srebrenica en maakte zich sterk voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de internationaal zeer omstreden invasie van Irak.

De Week van...Bert Koenders

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.