Deze week volgen we Arend Jan Boekestijn. Hij is historicus, columnist, publicist en zat tot vorige maand in de Tweede Kamer voor de VVD als woordvoerder defensie en ontwikkelingssamenwerking. Na zijn uitlatingen over een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix stapte hij als kamerlid op. Hoe is het hem sindsdien vergaan en hoe vult hij nu zijn dagen?

Hij doceert geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, hij blogt en twittert, en kruipt regelmatig achter de piano. Deze week presenteert hij zijn boek over ontwikkelingssamenwerking 'De prijs van een slecht geweten' (uitgeverij Aspekt). Hierin veegt hij de vloer aan met de hulp die westerse landen geven aan corrupte regimes in ontwikkelingslanden. Maar wie het beleid op ontwikkelingshulp bekritiseert, stuit op onbegrip, betoogt hij. Ook overlegt hij deze week met de hoofdredactie van Weekblad Elsevier, waar hij volgende maand gaat beginnen als columnist.

Arend Jan Boekestijn (1959) kwam in 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer. Vorig jaar zei Boekestijn in een 'off the record'-gesprek in EénVandaag dat VVD- fractievoorzitter Rutte een "gebrek aan ideeën" had. Dit was volgens Boekestijn "zeer schokkend". Het fragment kwam hem op veel kritiek te staan vanuit zijn eigen partij. Hij bood zijn excuses aan, die door Rutte werden aanvaard. Sinds het incident is 'een Boekestijntje' synoniem voor een ongelukkige uitlating van een Kamerlid.