EénVandaag start het nieuwe seizoen van De Week van...met violist/orkestleider André Rieu. Eerder dit jaar deed hij nog een tournee door de VS en later dit jaar zit hij alweer in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar dit weekend staat hij met 60 schaatsers van Holiday on Ice in een levensechte kopie van het Weense Schönbrunn Paleis in de Amsterdam Arena.

André Rieu bereidt zich in deze drukke week voor op de twee concerten en EénVandaag is daarbij. We volgen de best verkopende mannelijke artiest ter wereld tijdens de repetities en zijn bij hem thuis op zijn kasteel en in zijn studio in Maastricht. Wat drijft deze man die met een levensgroot paleis de wereld rondtrekt, serieuze plannen heeft op de Noordpool een concert te geven en tussendoor ook nog tijd vindt een rol te spelen in de serie Flikken Maastricht?

Vredesconcert in het Midden Oosten?

In de uitzending zegt Andre Rieu dat hij een concert wil geven in het Midden Oosten. Hij denkt daarbij aan Egypte. "Palestijnen, Israeli's, ze moeten allemaal kunnen komen." Rieu deed deze uitspraak in een zakelijk gesprek met de Canadees/Egyptische zangeres Chantal Chamandy en haar man de ondernemer Greg Chamandy. Rieu liet verder weten al langer met het idee te spelen. Hij hoopt door de goede contacten van het echtpaar Chamandy een lokatie in Egypte te vinden. Het liefst in de nabijheid van pyramiden.

"Ik meen het." Rieu ,die getrouwd is met een joodse vrouw, benadrukt dat hij niet wil kiezen in het conflict.

Andre Rieu (1949) begon op zijn vijfde met viool spelen en is nooit meer gestopt. Als klassiek geschoold musicus begon hij in het orkest van zijn vader, maar richtte al snel zijn eigen salonorkest op dat later uitgroeide tot het Johann Strauss Orkest.

Zijn grote doorbraak kwam in 1994, toen hij het album Strauss en Co uitbracht, met daarop de Second Waltz van Sjostakovitsj. De melancholische wals werd een regelrechte hit. Hij speelde het nummer een jaar later in het Olympisch Stadion, tijdens de rust van Ajax - Bayern München.Sindsdien is het snel gegaan. Niet alleen tourde hij door Europa, maar ook Japan, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland veroverde hij stormenderhand.

In 2006 was hij tijdens een optreden bij Schloss Schönbrunn in Wenen zo onder de indruk, dat hij besloot een replica te maken van het Sissi-paleis. Sindsdien reist hij rond met wat wel het grootste verplaatsbare decor van de wereld wordt genoemd: meer dan 125 meter breed, 30 meter diep en 35 meter hoog, compleet met balzaal, ijsbanen en fonteinen.

Wereldwijd heeft Rieu inmiddels 27 miljoen cd’s en dvd’s verkocht. Vorig jaar was hij de enige ‘klassieke’ artiest die in de toptien van Worldwide Touring Acts staat. Hij verkocht voor 71 shows wereldwijd 700.000 kaartjes, goed voor bijna 77 mijoen dollar en een achtste plaats.

De week van...André Rieu