Online racisme, scheldpartijen en bedreigingen via sociale media. Het is anno 2016 aan de orde van de dag. Zeker toen Sylvana Simons zich in mei van dit jaar aansloot bij de politieke partij DENK en vervolgens op onder meer Facebook veel nare reacties kreeg.

Genoeg aanleiding voor journaliste Annemarie Haverkamp om een column te schrijven over haar 12-jarige gehandicapte zoon Job. “Job vindt iedereen lief, en dan noemen we hem beperkt?”

De column ‘Wij-Wij’ gaat over hoe Job in het leven staat. Onbevooroordeeld, eerlijk en oprecht. "Racisme is hem vreemd, vooroordelen kent hij niet," schrijft Annemarie over haar zoon. De column vloog over het internet en was voor veel mensen eindelijk het tegengeluid in het alsmaar heftigere online debat. “Job houdt mensen een spiegel voor, we mogen best wel wat liever voor elkaar zijn.”

De column, voorgelezen door Annemarie:

In de serie ‘De viral voorbij’ gaan we terug naar mei dit jaar met de hoofdrolspelers. Annemarie Haverkamp vertelt over de aanleiding van haar blog, over de impact en de positieve reacties. “Ik denk dat Nederland heel erg toe was aan een positief geluid.” Ook kijken we met ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven van de Eramus Universiteit, naar de massapsychologie achter deze blog die viral ging.

Bekijk hieronder eerdere afleveringen van de serie ‘De viral voorbij’: