Binnen een weekend waren ze wereldnieuws: twee jonge Hagenezen, gewapend met camera en microfoon, die de straat op gingen om nietsvermoedende voorbijgangers te shockeren met onheilspellende teksten uit de Koran. Maar wat bleek? De teksten kwamen helemaal niet uit de Koran, maar uit een heel ander boek.

Het experiment: hoe reageren mensen op Bijbelteksten als ze denken dat ze uit de Koran komen? Om daar een antwoord op te vinden vermomden Alexander Spoor en Sacha Harland een bijbel als koran, gingen de straat op en lazen de gewelddadigste verzen voor aan voorbijgangers. 

“Belachelijk!”, ”Hoe kun je zoiets geloven?” en ”Handen afhakken... zo zijn zij blijkbaar”, zijn enkele van de reacties. Niemand twijfelt eraan of ze wel uit de Koran komen. 

Als de kaft wordt verwijderd is men in shock. Ze blijken niets van de Koran te weten, maar blijkbaar ook niet van de Bijbel. 

Bekijk hieronder de video van het experiment:

Filosoof Marlies ter Borg is zich al lang van de vooroordelen over de Koran bewust en schreef er zelfs een boek over. Daarin worden teksten uit de Koran naast die uit de Bijbel gelegd. Het negatieve imago van de Koran weet ze wel te verklaren:

“Dat komt uit de kruistochten. De paus moest mensen uit Europa zover krijgen dat ze te voet en in gammele bootjes naar Egypte gingen om daar tegen de Moslims te vechten. Maar om ze zover te krijgen moest hij de Moslims afschilderen als het kwaad.”

Met de video proberen de filmmakers de kijker een spiegel voor te houden.

In EenVandaag spreken we met Alexander Spoor en Sacha Harland, de bedenkers van het experiment. Ook spreken we met filosoof Marlies ter Borg.