Vaak is niks irritanter dan een huilende baby. Ouders met pasgeboren kinderen hebben last van ernstig slaaptekort en zijn soms ten einde raad. Je zou willen dat je jouw baby even uit kon zetten. Een Amerikaanse kinderarts heeft groot succes met een nieuwe methode. Hij krijgt baby’s binnen één minuut stil. 

De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp heeft de “afstandsbediening” voor baby’s ontdekt. Karp is gróót in de VS. Door een simpele methode krijgt hij baby’s die (excessief) huilgedrag vertonen binnen de korste keren stil. Karp verschijnt als babyexpert bij Dr Phil, ABC en ook in USA Today om te vertellen wat de truc is die baby’s als het ware uitzet. Samen met de Universiteit van Amsterdam, the University of Southern California School of Medicine en het ziekenhuis Tergooi start Karp een onderzoek naar zijn methode. Vanavond in EenVandaag een interview met Karp en het Tergooi ziekenhuis.

Eerst zien dan geloven

De Engelse kinderarts Carole Lasham, al bijna twintig jaar werkzaam in het Tergooi in Blaricum, is enthousiast dat de methode nu eindelijk academisch onderbouwd wordt. Lasham reisde vier jaar geleden af naar Amerika om kennis te maken met de kinderarts. Sceptisch als ze was, geloofde ze niet in de “wondertaferelen” van de Amerikaan. Maar nu is ze overtuigd: “Elke keer als ik ouders met gezonde, maar (excessief) huilende baby’s zijn methode aanraad, werkt het gewoon.”

De 'Happiest Baby' methode van Karp focust op het effect van vijf S'en: 1. swaddle: baker de baby in, 2. side: leg de baby op de zij op je arm, 3. sshh zeggen: zeg luid ‘sshh’ bij het oor van het kind, 4. swing: wieg het hoofdje zachtjes heen en weer in je hand, 5. suck: geef een speentje. Op zich zijn de handelingen die Karp verricht om baby's stil te krijgen niet geheel nieuw. Het geheim zit hem in het precies goed verichten van de handelingen en het luid sshh'en. 

De methode is gebaseerd op het idee dat een baby niet negen, maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten. Karps handelingen kunnen worden toegepast in de eerste drie à vier maanden na de geboorte, in wat Harvey het missende vierde trimester van de zwangerschap noemt.

Lasham wijst erop dat het niet werkt wanneer een baby pijn of honger heeft of ziek is. "Wanneer je veel hebt geprobeerd en niet goed weet wat er aan scheelt, dan zou ik zeker het sshh'en aanraden. Vaak realiseren ouders zich niet dat het binnen in de baarmoeder klinkt alsof er een stofzuiger aanstaat. Zo'n nieuwe, stille wereld is overweldigend voor een baby."

Lasham vindt onderzoek naar de Karps methode extreem belangrijk, omdat alles in de wereld tegenwoordig gebaseerd moet zijn op bewijs. "Vaak vertel ik andere kinderartsen over mijn methode, maar omdat het academische bewijs kleiner is dan het bewijs in de praktijk zijn deze artsen en instanties minder overtuigd." Het onderzoek richt zich naast de methode van Karp ook op slaap bij baby’s en ouders en de opvoedingscompetentie van ouders (zie ook bestand hieronder).