De Tweede Kamerverkiezingen zijn aanstaande. De islam en het behoud van de Nederlandse cultuur zijn veel besproken tijdens de campagne, terwijl we maar weinig kiezers met een buitenlandse afkomst zien. Gaat de allochtone kiezer ook de gang naar de stembus maken? En op wie gaan ze dan stemmen? 

De grootste groep met een migratie-achtergrond zijn de Turken. Er wonen 400 000 mensen met een Turkse achtergrond in Nederland. Als ze gingen stemmen, stemden ze tot voor kort voornamelijk links: met name PvdA en GroenLinks. 

Volgens universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam Floris Vermeulen gingen Nederlanders met een migratie-achtergrond echter steeds minder vaak stemmen in de afgelopen 10 jaar. Zijn verklaring is dat de allochtone Nederlanders zich minder vertegenwoordigd  zouden voelen door de gevestigde partijen. Volgens sociaal wetenschapper en Turk Cemil Yilmaz voelen veel allochtonen zich zelfs weggezet door met name de PvdA. Hij noemt opmerkingen van Samsom over een ‘Marokkaans monopolie op criminaliteit’, Aboutalebs ‘rot toch op’, en dat Asscher een onderzoek over grootschalige steun voor IS onder Turkse jongeren serieus nam. Achteraf moest Asscher erkennen dat het onderzoek niet klopte.

Kan de opkomst van Denk, de partij die de zorgen van Nederlanders met een migratie-achtergrond benoemt, zorgen dat allochtonen die niet (meer) stemden, nu wel naar de stembus gaan? Onder de Turkse Nederlanders lijkt er behoorlijk animo te zijn voor de partij. 

We spreken erover met Floris Vermeulen, Cemil Yilmaz en leden van de Deventerse voetbalvereniging Turkse Kracht.