De sociaal-democratie zit in zwaar weer, en niet alleen in Nederland. In Duitsland, Frankrijk en Spanje vechten de sociaal-democratische partijen tegen de neergang zoals die voorspeld wordt in de peilingen. 

Uit de peilingen blijkt dat de PvdA een duikvlucht naar beneden heeft genomen. Vier jaar geleden toog de partij de Tweede Kamer in met maar liefst 38 mensen. Nu staat de partij in de EenVandaag-peiling op 12 zetels en volgens peilingen in De Volkskrant van vrijdag 9 december zelfs op 7 zetels. Lodewijk Asscher is verkozen als de nieuwe leider van de partij, maar er staat hem een zware taak te wachten in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. 

Wat zijn de oorzaken voor deze gestage neergang? Zowel cultuurhistoricus Thomas von der Dunk als voorzitter Lieke Kuiper van de Jonge Socialisten (JS) benadrukken dat de sociaal-democratische partijen in Europa de laatste jaren veel te weinig hun waarden hebben benadrukt, dat ze veel te veel hun oren hebben laten hangen naar het neo-liberale beleid. 

Sta voor je waarden, maak ruzie met rechts, kom weer op voor de kleine burger en ageer tegen de cultuur van bonussen: dat is volgens hen de manier om de sociaal-democratie weer op te schudden in Europa.

Paul Tang, fractievoorzitter van de Nederlandse sociaal-democraten in het Europees parlement, is te gast in de studio van EenVandaag. Hij zegt dat het de allerhoogste tijd is dat de PvdA en alle sociaal-democratische partijen in Europa weer kleur bekennen. Dat de oude idealen weer worden opgepikt, dat de partijen weer kleur bekennen en zich afzetten tegen het neo-liberale beleid dat tot nu toe is gevoerd.