Het prestigeproject van Poetin vindt plaats in het meest gewelddadige gebied van Rusland. Jihadisten uit de Kaukasus zien de Spelen in Sotsji als een podium om aanslagen te plegen.

Er zouden vrouwelijke terroristen, zogenoemde zwarte weduwen rondlopen in de stad en alle blikken zijn gericht op de Ruslands beruchtste terrorist Mr. Umarov die, als hij nog leeft, dreigt dood en verderf te zaaien tijdens de Spelen. In december kreeg Rusland al te maken met twee zelfmoordaanslagen op een station en een trein in de stad Volgograd. Er kwamen 34 mensen bij om en er waren tientallen gewonden.

De Olympische bubbel, zoals journalisten en sporters de Olympische stad noemen is goed beschermd, maar ook daarbuiten lopen duizenden veiligheidsmensen rond uit alle delen van Rusland. Ook Nederland stuurt politiemensen en een AIVD'er om de boel, voor onze sporters in de gaten te houden.

Wat zijn de achtergronden van deze dreiging uit de Kaukasus van islamistische extremisten uit conflictgebieden als Tjetsjenië, Ossetië en Dagestan? En hoe serieus nemen de Russen de dreiging? Sotsji is nu al het best beveiligde sport evenement aller tijden. 

In Eenvandaag Beatrice de Graaf, terrorisme-expert en vanuit Moskou Andrei Soldatov, veiligheidsdeskundige en kenner van de FSB, de huidige Russische veiligheidsdienst.

Uitgebreid interview Beatrice de Graaf