Een nagenoeg compleet geraamte van mogelijk de oudste T-Rex die ooit gevonden is komt volgende week aan in Nederland. Het is voor het eerst dat er buiten Amerika een T-Rex in de collectie van een museum wordt opgenomen.

Anne Schulp heeft als paleontoloog en dinosaurusexpert over de hele wereld onderzoek gedaan naar dinosauriërs. Het skelet van de T-Rex dat volgende week aankomt op Schiphol is de meest bijzondere uit zijn carriere. De Tyrannosaurus Rex komt in tien kisten aan  in een 747 vrachtvliegtuig. Het monteren van het immense skelet duurt drie dagen. 'Dit fossiel overtreft alles in mijn carriere, omdat in een fantastisch bewaarde toestand is aangetroffen', zegt Schulp. 'Het is in zandgrond opgegraven en dat vervormt niet. Daar word ik buitengewoon vrolijk van. Alle belangrijke botten zijn aanwezig.'

Het skelet werd drie jaar geleden gevonden op het land van een boer in Montana. Bij de opgravingen bleek dat Trix, zoals Naturalis de dino heeft genoemd, een van de meest complete skeletten van een T-Rex is. Naturalis is het eerste museum buiten de Verenigde Staten met een skelet van deze vleeseter in zijn collectie.

Trix heeft ruim 66 miljoen jaar onder de grond gezeten. Uit onderzoek is gebleken dat ze erg oud is geworden. De grand old lady heeft ook een heftige levensloop gehad. Schulp: 'Ze heeft heel wat verwondingen opgelopen, maar die zijn allemaal geheeld. Ze heeft vier gebroken ribben gehad. Ze is achter is haar nek ooit gebeten door een soortgenoot. Ze was een dame die goed voor zichzelf kon zorgen. Mogelijk is slijtage haar fataal geworden. Maar ze heeft ook dikke krassen aan de linkerkant van haar snuit die niet zijn genezen. Misschien is er ruzie ontstaan met een buurman die haar fataal is geworden. Dat is woest speculeren'.

Tyrannosaurus rex leefde aan het einde van het Krijt, van circa 70 miljoen jaar geleden tot het grote uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Met een lengte van 12 meter was hij de grootste vleesetende dinosaurus ter wereld.

Het was niet makkelijk om het skelet in Nederland te krijgen. Daarom is tijdens een crowdfundactie de financiële hulp ingeroepen van donateurs. De actie leverde vijf miljoen euro op. Hoeveel er in totaal is betaald bij de aankoop blijft geheim. 'Er duiken ook weleens skeletten op de vrije markt op, bij een veiling, maar dan krijgen allerlei tussenpersonen geld en dan kun je het skelet niet zelf opgraven. Dat wilden wij per se niet. We hebben jarenlang allerlei contacten opgebouwd en lijntjes uitgezet en ineens gaat het lopen', zegt Schulp. 'In het verleden is er op een veiling tijdens het hoogtepunt van de rage rondom de films van Jurassic Park een dinoskelet verkocht voor 8 miljoen euro. Bij ons kost het hele project 6,2 miljoen – dat is met alle toeters en bellen, de aankoop, het uitgraven, de montage, de tentoonstelling.'

Vanaf 10 september opent in Naturalis de tentoonstelling T. rex in Town.