Wie gaat warenhuisketen V&D overnemen? Toen het warenhuis op oudjaarsdag failliet werd verklaard kregen de curatoren zes weken de tijd om een overnamepartij te vinden. 

Die onderhandelingsperiode is aankomende dinsdag voorbij. La Place, onderdeel van V&D ging naar Jumbo, maar voor het overnemen van de warenhuizen is een behoorlijk ondoorzichtige strijd ontstaan. Die gaat tussen CoolCat-eigenaar Roland Kahn en het Canadese Hudson’s Bay. Kahn wil een doorstart maken met de 45 winkels van de V&D. Hudson’s Bay is voornamelijk geïnteresseerd in de panden van de warenhuisketen.

Kahn laat ongeveer 40 V&D-panden open en wil doorgaan op de weg die al was ingeslagen. Dat zou een doorstart voor V&D betekenen. Zowel Jumbo, eigenaar La Place, als de curatoren steunen Kahn als overnamekandidaat.

Hudson’s Bay wil op termijn zestig winkels in Nederland openen, het liefst in de panden van V&D. De Canadese delegatie voert intensieve gesprekken met vastgoedeigenaren, maar niet met de curatoren. De Canadezen willen eigen waar in de winkels leggen. Dat zou betekenen dat V&D zoals we het kennen, ophoudt te bestaan.

EenVandaag bezoekt het V&D-filiaal in Hilversum, waar het personeel in grote onzekerheid verkeert, en spreekt met filiaalmanager Ivo den Besten. Ook spreken we met detaildeskundige Rupert Parker Brady. En we brengen een bezoek aan een filiaal van de Belgische warenhuisketen Galeria Inno in Antwerpen, dat vorig jaar werd overgenomen door Hudson’s Bay.