In de vierde aflevering van de serie over verdringing op de arbeidsmarkt zoomt verslaggever Laura Kors in op bijstandsgerechtigden. Zij moeten aan het werk, want sinds 1 januari is de participatie wet ingegaan.

Uitkeringsgerechtigden worden aan het werk gezet en komen terecht bij de groenvoorziening, schoonmaak, productiewerk, noem maar op. In veel gevallen werd dat werk al gedaan door betaalde krachten. Die raken hun baan dus kwijt. 

Verdringing op de arbeidsmarkt is een veelbesproken thema. Zo verdringen arbeidsmigranten veel Nederlanders en er zijn uitkeringsgerechtigden die met behoud van uitkering werk doen, terwijl voorheen volledig betaalde krachten werden ingehuurd.

Vakbond FNV presenteert vrijdag de resultaten van het meldpunt ‘Stop werken zonder loon’. Hier kunnen mensen terecht die hun baan zijn kwijtgeraakt aan een uitkeringsgerechtigde, die dat werk gaat doen met behoud van een uitkering.

De FNV had al eerder een kleiner meldpunt over soortgelijke klachten in het personenvervoer, omtrent inzet van vrijwilligers, maar omdat dit zich niet beperkt tot deze sector, is een breder initiatief gestart.

Bekijk de eerdere delen van de serie 'De strijd om een baan' rechts bovenaan deze pagina.