Vanaf ons dakterras in de oude stad van Jeruzalem is het moeilijk om niet overweldigd te worden door de indruk die deze stad maakt. In één oogopslag hebben we hier de Olijfberg, de gouden Koepelmoskee en de Heilig Grafkerk voor ogen. In deze oude stad draait het morgen nu eens niet om het het verleden, maar om de toekomst. De Israëlische bevolking lijkt, als de prognoses kloppen, een nieuwe weg in te slaan. De centrumregering van Ehud Olmert wordt vermoedelijk opgevolgd door een rechtse regering. Hoe rechts precies, dat blijft nog even spannend tot morgen 21:00 uur Nederlandse tijd de eerste exitpolls binnenkomen. EenVandaag is er de hele avond bij met een TV-uitzending uit Jeruzalem en een Live Blog op www.eenvandaag.nl. Overdag verzamelen we door het het hele land stemmen uit een land dat diep gepolariseerd lijkt.Die laten we hier op het weblog natuurlijk zien.Dus: check dit blog vandaag regelmatig!

ÉénVandaag op Verkiezingsdag

We zijn morgen op reis door het hele land en brengen je ’s avonds ná de TV-uitzending, die live vanuit Jeruzalem komt, op een live blog interviews, uitslagen, reacties en analyses vanuit Israël en de rest van de wereld. Wat zijn de partijen en personen die je dinsdag in de gaten moet houden? Kijk hier voor een overzicht.

Vandaag maakten we alvast een rondje langs de belangrijkste partijen en vroegen hun om vooruit te kijken naar Verkiezingsdag....

Kadima profileert zich tijdens deze verkiezingen als de partij van het optimisme. “Tsvipi Litni is de beste gesprekspartner voor Amerika’s nieuwe president”, zegt woordvoerster Maya Jacobs stellig. Tot vandaag aan toe lijken de peilingen niet in het voordeel van Kadima te zijn. Toch, zegt Jacobs, is er genoeg reden voor optimisme. “Volgens sommige peilingen is het verschil nog maar één zetel. En 30 % van het land is nog onzeker over welke partij ze kiezen."

De partij verloor veel aanzien door de constante schijn van corruptie rond bijna ex-premier Olmert. Hij werd van de week voor de 13e keer uitgebreid verhoord door de politie. Na de oorlog tegen Hamas in Gaza leek de directe concurrent Likud bovendien te profiteren van de rechtse wind die door het land waait. Toch is Kadima kansrijk, ook omdat stemmers wellicht op het laatste moment een ‘pragmatische’ stem op Kadima zullen uitbrengen, om te voorkomen dat ultrarechts in opkomst (de partijen Shas en Yisrael Beitheinu) te groot wordt.

Voor Likud lijkt er weinig mis te kunnen gaan, volgens de meeste peilers. Terwijl Kadima naar links schuift en de gematigde kiezer opzoekt, lijkt Netanyahu vooral op zoek naar de kiezer op rechts. Hij was de laatste dagen in de Golanhoogvlakten en plantte daar bomen. “Kadima wil de Golan teruggeven, wie op ons stemt kan verzekerd zijn dat we de Golanhoogvlakten níet teruggeven.” Tegelijk presenteert hij zich als voorstander van een regering van nationale eenheid. Dat kan over rechts (met Yisrael Beiteinu) of over links (met de Arbeidspartij).

Nog verder rechts is er een bittere strijd ontstaan tussen de aanhangers van Shas (de partij van de orthodoxe Joden) en Yisrael Beiteinu (de partij van Russische migranten en boze jongeren). De inzet?

Wie spreekt zich het hardst duidelijkst uit over kwesties als de Gazastrook en de Palestijnse Arabieren in eigen land?

Op bezoek bij het campagnekantoor van Yisrael Beiteinu valt op dat deze partij twee gezichten heeft. Een fanatieke aanhang, die er niet voor terugdeinst om leuzen als ‘Dood aan de Arabieren’ op spandoeken zetten. En tegelijkertijd heeft de partij een voorzichtige PR-machine die er op gericht lijkt de partij een aanvaardbaar gezicht te geven om na de verkiezingen wellicht mee te doen met een centrumrechtse coalitie. De PR-manager die we spreken ziet het feestje wel zitten. “Toen ik een paar weken terug 18 zetels noemde, werd ik uitgelachen. Nu verwacht ik er wel 24!”, lacht hij breeduit.

Mineurstemming op links

De Arbeiderspartij van Ehud Barak wordt intussen in de peilingen bijna voorbij gestreefd door Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman. Ex-generaal en huidige Defensieminister Ehud Barak lijkt niet met de eer te kunnen strijken, van de door 90 % van de Israeliërs gesteunde oorlog tegen Hamas in Gaza. Tegelijk is de traditionele linkse achterban verder van de partij verwijderd geraakt, na drie jaren in de coalitie met twee bloedige oorlogen als gevolg.

Het Arabische electoraat - in veel opzichten ook in de delen bij 'links' is verdeeld over drie partijen. Hadash en de combinatie Ra’am Ta’al. Yoana Gonen, woordvoerster van Hadash, zegt dat de polls een vertekend beeld geven. “Veel van onze kiezers zijn jong en hebben geen vaste telefoonlijn. Die worden dus niet gebeld voor de peilingen. Ook onze Arabische stemmers worden meestal niet gebeld...” Toch is er weinig optimisme bij Gonen: “we stevenen af op een rechtse, misschien zelfs fascistishe regering. Voor steeds meer joodse jongeren, vooral aan de kust, is dat een reden om tóch op ons te stemmen.” Ze verwacht een verdubbeling van de 3 zetels die de partij nu heeft.

Ook de Arabische partijcombinatie Ra’am Ta’al is somber. “We hebben alleen maar buitenlandse media over de vloer gehad: we zijn geen sexy verhaal voor Israëlische nieuwskanalen, terwijl we toch al jaren in de Knesset zitten en soms heel wat bereiken. Maar, door de oorlog tegen Hamas en doordat we pas 3 weken geleden te horen kregen dat we tóch mee mogen doen met deze verkiezingen blijven ook veel Arabische stemmers morgen thuis. We proberen ze te overtuigen tóch te gaan stemmen, maar het is moeilijk...’

N.B.: foto's bij deze reportage komen van internet.