De eerste echte campagneweek heeft grote gevolgen voor de SP: de partij verliest 8 zetels en zakt van 38 naar 30 zetels. Hiermee is de VVD, die van 35 naar 33 zetels gaat, nu de grootste partij. Dat blijkt uit De Stemming van EenVandaag, mede ontwikkeld en uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK.

De SP en de VVD domineren nu maandenlang het politieke strijdveld. In de eerste echte campagneweek heeft de PvdA zich bij deze twee partijen gevoegd. De partij wint vier zetels en is met 21 zetels nu de derde partij. Een belangrijke oorzaak van die verschuiving is het optreden van Samsom tijdens het RTL-debat. Het verschil tussen de PvdA en de SP is geslonken tot 9 zetels.

Zetelpeiling

De SP verliest kiezers aan diverse partijen: 3 zetels gaan naar de PvdA en ieder één zetel krijgen de PVV, 50Plus en D66. De overige twee zetels worden verdeeld over meerdere partijen.

In vergelijking met de peiling van vorige week krijgen de PvdA 21 (+4), de PVV 18 (+3), D66 14 (+2) en 50Plus 4 (+1) zetels. Het CDA (13), de ChristenUnie (7), GroenLinks (4), de SGP (3) en de PvdD (3) blijven gelijk.

Grootste gevecht

Het grootste zetelgevecht is en blijft gaande tussen de PvdA en de SP; samen strijden ze om een grote groep kiezers ter waarde van zes zetels.

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze week vindt u woensdag 29 augustus vanaf 16:00 uur op www.destemming.nl.