Amateurclubs FC Lisse en Quick Boys stonden gisteravond wereldwijd in de spotlights. Ze experimenteerden tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met nieuwe spelregels. De belangrijkste verandering moet de self-pass worden, waarbij spelers mogen dribbelen bij een vrije trap. In het hockey werd deze self-pass al in 2009 ingevoerd. "Het voetbal moet veel meer regels overnemen van het hockey," vindt de oud-bondscoach van de Nederlandse hockeydames, Marc Lammers.

Volgens Lammers zijn de voordelen van de self-pass talrijk. "Doordat spelers meteen door mogen hockeyen bij een vrije trap, gaat het spel veel sneller, overtredingen maken heeft minder zin en spelers zeuren minder tegen de scheidsrechter. Daar hebben ze simpelweg de tijd niet meer voor, omdat de wedstrijd direct doorgaat." 

Gele kaart

Het maakt de sport een stuk aantrekkelijker, volgens de oud-hockeycoach: "Spelers dragen altijd een hartslagmeter. Sinds de invoering van de selfpass zie je dat er veel minder tijd is om te herstellen in een wedstrijd. Het spel ligt namelijk zelden stil en vliegt heen en weer." 

Lammers vindt dat het voetbal snel moet volgen: "Ik keek laatst hockey met ADO Den Haag coach Alfons Groenendijk. Die was verbaasd over hoe hoog het tempo ligt bij hockey. Er gebeurt gewoon veel meer." De self-pass is niet de enige regel die het voetbal moet overnemen van het hockey, vindt hij: "Schaf de gele kaart af en werk met tijdstraffen. Dat is veel eerlijker. Wanneer je benen nu omver worden geschopt, wordt de dader misschien geschorst voor de volgende wedstrijd, maar daar heb jij op dat moment niks aan. Dat is natuurlijk kolder."