Adviescommissies in de politiek worden vaak door dezelfde prominente personen uit de gevestigde partijen voorgezeten. Deze commissies moeten de moeilijke besluiten nemen waar de regering niet uitkomt. Is er sprake van een schaduwmacht binnen de politiek?

Vandaag is de presentatie van het boek 'Schaduwmacht in de schijnwerpers' van GroenLinks Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak. De publicatie volgt op een onderzoeksnota van Groen Links over politieke commissies. De partij denkt dat moeilijke besluiten door dit soort commissies in achterkamertjes worden voorgekookt, waarna ze zonder problemen worden overgenomen door de regering. Ook minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing roept op het mes in adviescommissies te zetten.

Hoe komt het dat in deze commissies vaak dezelfde mensen zitten? Is er sprake van vriendjespolitiek? En hoeveel macht hebben deze mensen? In TweeVandaag de 'Schaduwmacht top 10', een lijst van de personen die het meest de rol van voorzitter in deze commissies vervuld hebben.De top-10 is als volgt:1. Eelco Brinkman2. Joan leemhuis-stout3. Loek Hermans4. Hans Alders5. Roel in 't Veld6. Hans Blankert7. Wim Deetman8. Jan terlouw9. Wim Meijer10. Alexander Rinnooy Kan