Wat is de rol van de spijkerbroek in de emancipatie van vrouwen? Tegenwoordig is de spijkerbroek niet meer uit het straatbeeld te denken, maar dat is niet altijd zo geweest. De spijkerbroek speelde een belangrijke rol bij maatschappelijke veranderingen.

Pim Jansen schreef een afstudeerscriptie over de periode van 1915 tot 1975; vanaf het moment dat vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog in fabrieken gaan werken en dus ‘mannenkleding’ gaan dragen, tot het moment waarop het helemaal geaccepteerd is dat vrouwen ‘mannenkleding’  dragen.

Met Jansen nemen we de geschiedenis van de spijkerbroek voor dames door. Vrouwen namen in de Eerste Wereldoorlog het werk van de mannen over en moesten in de fabrieken ook fabriekskleding en dus mannenkleding aan. In een jurk of als je een korset draagt, dan kun je ook bijna niets.

In de jaren ‘20 mochten Amerikaanse vrouwen stemmen, autorijden, roken en drinken. Bovendien werden de jurken die ze droegen simpeler.

En in de jaren ‘70 waren inmiddels miljoenen vrouwen de arbeidsmarkt binnengetreden. Er was een nieuwe status quo in de Amerikaanse maatschappij gekomen, waarbij het geaccepteerd was dat vrouwen ‘mannenkleding’ droegen.

Als we kijken naar de huidige tijd, vinden we in iedere kledingkast wel een paar spijkerbroeken. Er zijn hele vrouwelijke spijkerbroeken (skinny jeans, leren jeans), maar ook hele mannelijke met bijvoorbeeld lage kruizen.