De PvdA likt vandaag tijdens een politieke ledenraad in Utrecht de wonden na het historisch verlies in de verkiezingen van afgelopen week. De socialisten verloren 29 zetels in de Tweede Kamer. Voorzitter Hans Spekman kondigde vrijdagavond zijn vertrek aan. Hoe moet de partij verder?

De bijeenkomst begon zaterdagmiddag met een emotionele speech van scheidend voorzitter Spekman. Hij zei de dag na de verkiezingen wakker te worden en zich te realiseren dat hij niet door kon als voorzitter van de partij. Een meerderheid van de leden stemden er vandaag mee in dat hij tot oktober in functie blijft om zijn lopende zaken over te dragen en de procedure naar een nieuwe voorzitter te starten.

Uit de stemming komt wel de verdeeldheid binnen de partij naar buiten. Bijna veertig procent van de leden zag Spekman liever vandaag opstappen. In de zaal klinkt veel gemorrel, bij de interruptiemicrofoon verzamelen zich boze leden die vinden dat er ‘schoon schip’ gemaakt moet worden. Spekman zou direct moeten vertrekken en ook andere PvdA’ers zouden verantwoordelijkheid moeten nemen. De gemeenteraadsverkiezingen dienen zich al snel weer aan.

Neerwaartse spiraal

De Partij van de Arbeid zit al enkele jaren in een neerwaardse spiraal. Verkiezing na verkiezing heeft de partij de laatste jaren zetels ingeleverd. De uitslagen van zowel de provinciale staten als de gemeenteraadsverkiezingen vielen tegen. In de Eerste Kamer werden de socialisten bijna gehalveerd (van 14 naar 8).

De campagne naar de verkiezingen kwam voor de partij traag op gang na een leiderschapswissel in december. Lodewijk Asscher werd met een krappe meerderheid gekozen tot de lijsttrekker van de partij, ten faveure van Diederik Samsom. Met een lijsttrekkersverkiezing hoopte de partij de dalende lijn in de peilingen te keren. 

Dit lukte niet. Asscher zei vandaag dat ‘de kater nog natrilt’. Hij ziet het als zijn plicht om de sociaal democratie te redden, voor zijn voorgangers maar ook voor de generaties die nog volgen. 

Hoe moet het verder met de PvdA? We praten erover met onder andere Laurens van der Velde uit Enschede, opsteller van een motie voor het vertrek van Spekman en oud-wethouder Rob Oudkerk. En we spreken Gerard Bosman, die zich kandidaat stelde om lijsttrekker te worden tijdens de verkiezingen afgelopen jaar. Hij wil dat de partij “Linksom!" gaat.