Emeritus hoogleraar economie Alfred Kleinknecht vindt het hoog tijd dat Nederland eens op stand gaat leven. “We produceren meer dan we consumeren, en we hebben een Nationaal Spaaroverschot.” Nederland spaart meer dan zij uitgeeft en dus leven we beneden onze stand, aldus Kleinknecht. De oplossing: “minder sparen, en meer uitgeven!” Vandaag is Alfred Kleinknecht de optimist.

Om Nederland op stand te laten leven zal de koopkracht van individuele Nederlanders moeten toenemen, vindt Kleinknecht. Hij bekritiseert het beleid van loonmatiging al sinds Nederland er in de jaren ’80 mee begon. Bijvoorbeeld in zijn oratie in 1994 waarmee hij nationale bekendheid verwierf. Sinds het begin van dat beleid heeft Nederland de laagste groei van arbeidsproductiviteit in de EU.

Flexwerk

Een van de oorzaken daarvan is flexwerk. “Arbeid is in Nederland zo goedkoop en flexibel beschikbaar, dat veel ondernemers liever een blik flexwerkers opentrekken dan een dure robot aanschaffen.” Wel zijn er daardoor veel banen, maar mede dankzij dat vele flexwerken “neemt de koopkracht van mensen niet toe.”

Kleinknecht roept vakbonden op met stevige looneisen te komen. “Laat ons hopen dat onze vakbondsbestuurders beseffen welke zware verantwoordelijkheid op hun schouders rust.”