17 en 18 augustus. De dagen waarop Spanje het toneel wordt van twee aanslagen, in Barcelona en Cambrils. 16 mensen kwamen om het leven. Inmiddels zijn we anderhalve week verder en blikken we terug: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Onze verslaggever reisde af naar Ripoll waar de daders vandaan komen.

De jonge terroristen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils komen bijna allemaal uit Ripoll. Een grote schok voor de inwoners, want juist in dit bergdorpje midden in de Spaanse Pyreneeën leven de Marokkaanse migranten jarenlang zeer goed samen met de lokale bevolking. Er is perspectief op scholing en werk.

Maar nu blijkt dus dat deze hechte gemeenschap de thuisbasis was van een terreurcel van jonge jihadisten. Goed geïntegreerde jongeren die vloeiend Catalaans spreken die wel iets te verliezen hebben. Ze zijn zeer waarschijnlijk geronseld door een lokale imam, die woonde in een appartement op honderd meter afstand van het gemeentehuis.

De inwoners van Ripoll zijn anderhalve week na de terreuraanslagen nog steeds in verwarring en staan voor een raadsel: hoe konden deze jongens zo snel en voor de buitenwereld onzichtbaar radicaliseren?

EenVandaag was in Ripoll om een antwoord te vinden op die vraag. We spreken met naaste buren en goede vrienden van de terroristen. Ook interviews met een maatschappelijk werkster die jaren met de groep jongens werkte en met de burgemeester van Ripoll: Jordi Munell i Garcia. Afgelopen zaterdag organiseert hij een vredesdemonstratie waar duizenden mensen op af komen.