De voetbalsters staan in de WK-finale. Een fantastische prestatie. Maar hoe versla je topfavoriet Amerika? Dat weet oud-waterpoloster Daniëlle de Bruijn. Zij won in 2008 verrassend Olympisch goud met haar ploeg, door van wereldkampioen Amerika te winnen.

Totaal verrassend schopten de waterpolo-dames het tot de finale op de Olympische Spelen van 2008. In Peking wist de ploeg van bondscoach Robin van Galen ternauwernood de poulefase te overleven. Daarna maakten de waterpolosters korte metten met Hongarije en regerend Olympisch kampioen Italië. Een ongelooflijk sprookje met als laatste hoofdstuk de grote finale tegen wereldkampioen Amerika. "We verbaasden onszelf dat we bleven winnen", vertelt oud-international Daniëlle de Bruijn.

Lees ook

Rustig en ontspannen blijven

Ze was aanvankelijk gestopt als international, maar werd door Van Galen bij de ploeg gevraagd, omdat ze scorend vermogen had. De Bruijn ging op het verzoek in en sloot zich alsnog voor een paar jaar bij het damesteam aan. En dat bleek een gouden beslissing, want De Bruijn bleek in topvorm.

De waterpolosters bevestigden dat winnen van een topfavoriet absoluut mogelijk is. "Wij gingen met veel strijdlust de wedstrijd in", aldus Daniëlle de Bruijn. "We hadden niks te verliezen, dus we waren vrij blanco. Voor de wedstrijd sta je in een soort wachtruimte. We stonden tegenover de Amerikanen. We zagen dat ze erg gespannen waren. Ze waren geïntimideerd door het feit dat wij juist heel rustig en ontspannen bleven."

DdeBruijn
Bron: ANP
Daniëlle de Bruijn in het water tijdens de Olympische Spelen van 2008.

'Eén grote verrassing'

De eerste psychologische tik was uitgedeeld. Het had succes in de beginfase van de wedstrijd. Oranje kwam op ruime voorsprong, maar Amerika herpakte zich. In de laatste minuut was de stand gelijk, 8-8. De Amerikanen kregen na een overtreding een straf, waardoor Oranje met een speelster meer in het water lag.

Het team had de situatie van tevoren ingestudeerd en met een hard schot besliste Daniëlle de Bruijn de wedstrijd: een gouden medaille voor Oranje. "Het was één grote verrassing. Ik word er nog steeds heel blij van als ik er aan denk", vertelt De Bruijn.

Fax van de voetbaldames

Voor veel mensen werden de waterpolodames een grote inspiratiebron. Vanuit het niets leverden ze een wereldprestatie. Vlak voor de finale kwam er dan ook een verrassende fax uit Nederland. "We kregen een bericht van de toenmalige voetbaldames. Ze wensten ons succes en vertelden dat de waterpolodames hun voorbeeld waren. Ze hoopten ook ooit te kunnen presteren wat wij toen hadden gepresteerd."

De voetbalsters kunnen nu in de voetsporen treden van de waterpolodames: winnen in de finale van een groot toernooi van topfavoriet Amerika. Volgens De Bruijn hebben de OranjeLeeuwinnen zeker kans: "Met hard werken en met geloof in elkaar kun je heel ver komen! En je hebt een beetje geluk nodig. Als het allemaal goed valt kun je een heel grote prestatie neerzetten. Amerika is favoriet, zij moeten presteren. Het zal moeilijk worden, maar ze hebben zeker een kans!"

Radio-interview: Daniëlle de Bruijn vertelt over het Olympische succes van de waterpolodames, en maakt de vergelijking met de Nederlandse voetbalsters.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.