De Nederlandse Spoorwegen gaan 700 medewerkers permanent uitrusten met een zogeheten bodycam. Volgens het vervoersbedrijf is een proef met de cameraatjes die handhavers op hun uniform dragen geslaagd. Met het grootschalig invoeren van de bodycam hoopt de NS agressie tegen het eigen personeel verder terug te dringen. 

De NS begon bijna drie jaar geleden met de proef. Tachtig zogeheten veiligheids- en servicemedewerkers, die vooral actief zijn op de stations, werden uitgerust met een bodycam. Niet alleen hebben zij ervaring opgedaan met hoe reizigers op het apparaat reageren, ook hebben ze verschillende camera’s gestest op gebruiksgemak en draagcomfort. Volgens de NS blijkt uit de evaluatie dat medewerkers zich veiliger voelen wanneer ze een bodycam dragen. Men gaat ook uit van een de-escalerend effect: potentiële overlastgevers misdragen zich minder snel wanneer ze zich realiseren dat ze gefilmd worden. 

Bespuugd en aangerand

De NS registreerde vorig jaar, met 642 voorvallen, iets minder meldingen van agressie en geweld dan in 2016 (690 meldingen). NS-medewerkers werden 212 keer geduwd, 74 keer bespuugd en 15 keer bedreigd met een wapen. In 242 gevallen was er sprake van geweld en in 2 gevallen van aanranding. In totaal liepen 183 medewerkers letsel op, vijf keer minder dan in 2016. De NS hoopt dat de inzet van de bodycam de sociale veiligheid vergroot, naast andere maatregelen, zoals de inzet van gebiedsagenten op de grotere stations en het versneld sluiten van toegangspoortjes. 

Handhavers en pizzakoeriers

De bodycam maakt een opmars door. Ook de politie gebruikt de cameraatjes bij wijze van proef, net als gemeentelijke handhavers en controleurs van de OV-bedrijven Arriva en RET. Koeriers van een Rotterdamse pizzarestaurant rijden eveneens met bodycams rond om zich te wapenen tegen overvallers. 

Geen wondermiddel 

Over de inzet van de bodycam bij de NS zijn afspraken gemaakt met de ondernemingsraad en vakbonden. Medewerkers mogen zelf bepalen of ze het cameraatje aanzetten en wanneer. De politie of het Openbaar Ministerie (OM) kan de beelden opvragen, mocht dat nodig zijn. FNV-bestuurder Christa Burger zegt er op te vertrouwen dat beelden niet in het nadeel van het personeel worden gebruikt. “We zullen daar scherp op letten. Mocht blijken dat de NS die afspraken niet nakomt, zullen we hen daar op aanspreken.” De vakbond ziet in de boydcam een welkome maatregel om de veiligheid te vergroten, maar waarschuwt ervoor de apparaatjes niet als wondermiddel te beschouwen. “Medewerkers voelen zich er veiliger door, maar het zal niet elke geweldsdaad kunnen voorkomen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.