"Niet realistisch." Zo noemt steenhouwer Roderick Nijenhuis de opmerking van de Franse president Macron om de Notre-Dame in 5 jaar te herstellen. Maar als hij zelf een bijdrage moet leveren staat hij klaar. En die kans is groot.

Hij werkte al mee aan de restauratie van de Sint Jan in Den Bosch, aan de Dom in Utrecht en aan de aangrenzende domtoren. Steenhouwer Roderick Nijenhuis geldt als een van de besten in zijn vak. Alle kans dus dat zijn bedrijf vanuit Frankrijk het verzoek krijgt hun kennis en kunde in te zetten voor het herstel van de afgebrande Notre-Dame.

Herstel is ambachtelijk en tijdrovend

"Je bent alleen al anderhalf jaar bezig om in kaart te brengen wat de schade is, met het maken van een plan en te bedenken: wat ga je eraan doen." Nijenhuis reageert dan ook sceptisch op de oproep van president Macron om de kathedraal in 5 jaar weer in z'n oude luister te herstellen. "Je maakt originele stukken na. Dat is handwerk. Ambachtelijk en tijdrovend."

Notre-Dame na de brand
Bron: AFP
Veel beeldhouwwerk is vernietigd of ernstig beschadigd

'De Fransen kunnen het nooit alleen'

Het restaureren en vervaardigen van nieuwe beelden voor de iconische kerk is een enorme klus die alleen kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde steenhouwers. Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk, het bedrijf waar Nijenhuis werkt, heeft een kleine dertig van die specialisten in dienst.

Het zijn specialisten die bekend zijn met de gotiek, de periode waarin de Notre Dame is gebouwd. En daar zijn er niet zoveel van. "Het aantal steenbouwbedrijven is maar zeer beperkt, dat kunnen de Fransen nooit alleen. Je hebt maar een paar bedrijven in België, Nederland en Frankrijk. Het ligt voor de hand dat die gaan samenwerken om de klus te klaren."

Hij houdt nadrukkelijk rekening met een opdracht uit Parijs. "Ik sluit niet uit dat ik een verzoek krijg om mee te werken aan de restauratie van de Notre Dame in Parijs. Die kans bestaat." En of het nou 5 jaar duurt of niet, het wordt voor Nijenhuis sowieso een klus die voldoening geeft. Het verzoek om te helpen die klus te klaren zal, met zo'n strakke planning, in elk geval nooit lang op zich laten wachten.

Bekijk hier de tv-reportage