Wat is volgens u een echte Hollandse koe? Grote kans dat u de zwartbonte Holsteiner voor u ziet die in bijna stallen terug te vinden is. Maar dat is een in Amerika  doorgefokte melkkoe. Van oorsprong is de Nederlandse koe van een heel ander ras. Neem een Lakenvelder; een rund met een karakteristieke witte band over het midden. Of een Blaarkop; met een witte kop en donkere kringen rond de ogen.

Dit zijn echte Nederlandse oerkoeien die sinds de Middeleeuwen in ons land voorkomen. Ze geven niet veel melk, maar leveren heerlijk biologisch vlees. Maar het voortbestaan van deze  echte Nederlandse raskoeien wordt bedreigd. Sinds eind vorig jaar gelden fosfaatregels die onder druk van Europa zijn aangescherpt om de melkveelstapel en het mestoverschot terug te bengen.

Verslaggever Laura Korst was bij een echte Lakenvelderboerderij.

“Als we ook voor de oeroude Hollandse koeienrassen vasthouden aan de stenge fosfaatregels, dan lopen deze beesten over 10 jaar niet meer in de wei! Ons levend cultureel erfgoed wordt bedreigd en moet beschermd worden!”, aldus Geert Boink; Voorzitter van de stichting Zeldzame Huisdierenrassen. Kunstenares en sinds vorig jaar gepromoveerd op de genetische diversiteit van koeienrassen Marleen Felius vult aan: “Het is een ramp als die sterke oerkoe verdwijnt. De Holsteiner koe is doorgefokt tot een opgevoerde machine. Het is een fantastische melkkoe, maar hij is ook snel ziek. De oude rassen kennen deze gebreken niet.”