Al bijna 12 jaar zit hij ten onrechte vast in een Spaanse cel. De Nederlander Romano van der Dussen. Ondanks dat de bewijzen zich opstapelen dat hij niet betrokken is bij de verkrachting waar hij voor veroordeeld is, is er nog steeds geen nieuw proces. Voor het CDA is nu de maat vol.

Van der Dussen is tot bijna 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege de verkrachting en aanranding van drie vrouwen in het Spaanse Fuengirola in 2003. Er is altijd veel kritiek geweest op de manier waarop deze veroordeling tot stand is gekomen. Maar sinds dit jaar is er ook een bekentenis. DNA-materiaal dat in het schaamhaar van één van de slachtoffers gevonden is, bleek eerder al van Mark Dixie te zijn: een Brit die sinds 2006 vastzit vanwege verkrachting. Hij heeft inmiddels bekend de dader te zijn.

Bureaucratie

Volgens de Spaanse krant El Pais zou de Spaanse justitie al sinds 2007 weten dat Van der Dussen ten onrechte is veroordeeld. Maar toch zit hij nog steeds vast. Van der Dussen lijkt het slachtoffer te worden van bureaucratie. De Spaanse autoriteiten hebben de dna-monsters die zijn onschuld bewijzen nog niet geaccepteerd. Daarom is de zaak nog niet heropend. De vader van Romano heeft geen geld om topadvocaten in te huren om zijn zoon vrij te krijgen. Hij startte daarom onlangs een crowdfunding-actie, waarmee hij 10.000 euro binnenhaalde.

Uitleg Koenders

De CDA-fractie vindt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken 'te laks' is geweest in de zaak. Ze laten Van der Dussen barsten. Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘Het is me volstrekt onduidelijk wat Nederland de afgelopen vijf jaar gedaan om te zorgen dat Van der Dussen een nieuw proces krijgt.’ Hij heeft een reeks Kamervragen gesteld en wil uitleg van minister Koenders. Omtzigt meent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken al vanaf 2010 van alle nieuwe bewijzen op de hoogte is en desondanks niets doet.

Ook heeft Omtzigt de zaak aangekaart bij de Raad van Europa, de organisatie die zich uitspreekt over de naleving van mensenrechten in Europa. Als er geen oplossing komt, hebben Spanje en Nederland iets uit te leggen. 

In EenVandaag een gesprek met Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook spreken we met de vader van Romano en met Rachel Imamkhan, van PrisonLAW. Zij is één van de advocaten van Van der Dussen. 

Zij laat in een reactie op de verklaringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (zie rechtsboven) het volgende weten:

'Prisonlaw neemt het al 10 jaar op voor diverse schrijnende gevallen. Sinds 3 jaar krijgen wij subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar wij kunnen lang niet alle werkzaamheden onder deze subsidie laten vallen. Daarom financieren we ook een gedeelte uit eigen middelen.'

'De zaak van Romano van der Dussen financieren we grotendeels uit eigen middelen. PrisonLaw heeft in de zaak van Romano op eigen kosten nieuw bewijsmateriaal vergaard. De zaak is mede daardoor op hoog niveau onder de aandacht gebracht. Hierdoor is de zaak van Romano opnieuw in de belangstelling gekomen.'