Al 12 jaar zit Romano in de Spaanse cel wegens een verkrachting. Vrijwel zeker onschuldig. Een veroordeelde Britse lustmoordenaar heeft de gruweldaad inmiddels bekend. Ook zijn DNA is destijds aangetroffen in het schaamhaar van het slachtoffer.

Kijk even naar dit filmpje dan bent u op de hoogte van deze vreselijke zaak:

De Nederlandse regering is al sinds 2010 op de hoogte van ontlastende feiten ( DNA MATCH ). Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken doet maar niks. Je zou verwachten dat de ambtenaren van Buitenlandse Zaken hun Spaanse collega’s bestoken met mails, telefoontjes en andere zaken. Maar er gebeurt helemaal niks. Waarom niet..? Niemand die het precies weet! Vermoedelijk omdat Romano niet heeft gestudeerd en geen lid is geweest van Minerva of een ander studentencorps.  Ja.., Romano is wel eens in beeld geweest bij de politie. Voor de duidelijkheid: hij heeft geen strafblad, maar hij is dus ook geen ideale schoonzoon. Anders gezegd: Romano is een gewone jongen. Het lijkt erop dat ze bij Buitenlandse Zaken denken waarom zouden we ons daar druk om maken.

Wie wel wat doet is CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft nadat hij kennis nam van de zaak een aantal prangende vragen gesteld aan het kabinet. Maar die zijn – u raadt het al – niet op tijd beantwoord.

Ach wat maakt het uit. Romano zit al 12 jaar vast daar kan nog wel een maandje of wat bij. We blijven de zaak kritisch volgen, tot dat er iets gebeurt voor Romano.