Een lugubure moordzaak houdt de gemoederen bezig in Denemarken. Het lijkt wel een script van een Scandinavische thriller: de dertigjarige Zweedse journaliste Kim Wall stapte bijna twee weken geleden in een duikboot met de beruchte uitvinder Peter Madsen. En toen was ze ineens vermist.

Totdat vanmorgen bekend werd gemaakt dat de romp die gisteren zonder hoofd en ledematen aanspoelde, haar verminkte lichaam is. Wat is er precies gebeurd?

Zelfgemaakte duikboot

Op 10 augustus stapt Kim Wall voor een reportage die ze maakt over uitvinder Peter Madsen in Kopenhagen aan boord van zijn zelfgemaakte duikboot. Onderstaande foto is waarschijnlijk een van de laatste die van Kim gemaakt is:

Als ze na een paar uur in de duikboot niet meer reageert op de berichtjes van haar vriend, wordt hij ongerust. De Deense autoriteiten gaan de volgende dag op zoek naar de onderzeeër. Die wordt gespot in de Baai van Køge, zo’n vijftig kilometer van Kopenhagen. Er is even radiocontact met Madsen, die zegt dat hij wil aanmeren vanwege technische problemen. Maar even later wordt hij gered uit de onderzeeër die kort daarna zinkt. 

Maar van Kim geen enkel spoor. Madsen zegt eerst dat hij haar donderdagavond aan wal heeft gezet. Maandag verklaart hij dat er een ongeluk in de onderzeeër gebeurde waarna hij haar een zeemansgraf heeft gegeven. 

Gevonden romp

Maar dinsdag werd dus haar romp gevonden. Volgens de politie waren de ledematen opzettelijk verwijderd. Woensdag maakten ze bekend dat het lichaam verzwaard was met een stuk metaal zodat ze niet snel naar boven zou drijven. Om diezelfde reden waren ook alle gassen en lucht uit haar lichaam gepompt.

Wie is die Peter Madsen? Peter 'Raket' Madsen wordt hij genoemd. Madsen is een excentrieke uitvinder. Kim Wall wilde een verhaal over hem maken. Volgens de Nederlandse journaliste Maaike Goslinga, die Wall kende, paste het verhaal perfect in haar repertoire. Ze schreef voor vooraanstaande media als The New York Times en Al Jazeera

De Colombia University in New York, waar ze studeerde, twittert vandaag dat ze geliefd was en dat hun gedachten uitgaan naar haar familie.