Het is een trend die uit Amerika over is komen waaien: de Keke of Kiki challenge. Een dansje doen op het liedje In My Feelings van rapper Drake naast een rijdende auto. Waar is het allemaal mee begonnen en hoeveel mensen doen het? De vraag blijft ook of de media niet teveel aandacht geven aan dit soort challenges.

Het begon allemaal bij de komiek Shiggy. Hij zette het nummer aan, stapte uit zijn stilstaande auto, deed dit dansje, en zette dat op Instagram. Dat filmpje ging viraal: het werd 6,5 miljoen keer bekeken. Mensen gingen dit nadoen, de een nog extremer dan de ander. 

Dat leidt soms tot gevaarlijke taferelen. Een automobilist in Putten wilde waarschijnlijk ook meedoen aan deze challenge en dat kwam hem duur te staan:

Niet de eerste rare challenge

Deze Keke challenge sluit aan in een lange rij van vreemde challenges. Het is zeker niet de eerste. Begin dit jaar stonden Amerikaanse kranten vol van de TidePod-challenge. Film jezelf terwijl je capsules met wasmiddel doorbijt: levensgevaarlijk. Of de Cinnamon-challenge, waarbij je een hap kaneel moet nemen en niet mag kokhalzen. Een vierjarige jongen overleed daardoor.

Waarom zijn deze challenges zo populair? Volgens Liesbeth Hop, Jeugd en Media specialist, wordt het  steeds moeilijker om aandacht te krijgen. “Dat komt omdat er zoveel concurrentie is van vloggers en bloggers. Dus probeer dan maar iets leuks, grappigs en spannends te bedenken om die aandacht wel te krijgen.” Je ziet dat daarin steeds verder wordt gegaan. “Het wordt steeds extremer”, zegt Hop.  

Media ook verantwoordelijk

De vraag blijft echter wel of de media niet teveel aandacht geven aan dit soort challenges. Zo lijkt de ophef in de media over dit soort challenges vaak groter dan de trend zelf. De challenge met de wasmiddel capsules bijvoorbeeld, dat ging eigenlijk pas viraal toen grote media moord en brand schreeuwden. 

Daarbij blijkt een groot aantal challenges ook nooit een trend te zijn geweest. Een condoom-snuif challenge bijvoorbeeld, of een paracetamol-overdosis-challenge. Allemaal opgeblazen door de media die hierin dus ook de hand in eigen boezem moeten steken. Tenslotte lopen ook nu niet alle jongeren van Nederland dansend naast de auto.