Trijntje Oosterhuis waagt vanavond een poging om namens Nederland de finale van het Eurovisie Songfestival te bereiken. Het is de zestigste editie van dit muziekfestival.

Na een mindere periode is het festival ook in Nederland de afgelopen jaren weer erg populair. Wat is de magie van het Songfestival waardoor er toch weer elk jaar miljoenen mensen voor de televisie zitten? 

Blak voor het begin van de halve finale spreken we natuurlijk nog even met onze verslaggever Lammert de Bruin die de hele week in Wenen het Songfestival volgt.

In eigen land bezoeken we Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en daarnaast Songfestival-fan in hart en nieren. Hij heeft onder andere onderzoek gedaan naar collectief enthousiasme wat een grote rol speelt in de populariteit van het Songfestival. Dave Boomkens schreef samen met Richard van de Crommert Het Grote Songfestival Boek. 

Hierin hebben ze de afgelopen 60 jaar samengevat met alle opvallende acts en verhalen van achter de coulissen. We gaan thuis langs bij Dave, vlak voordat hij vertrekt naar Wenen.

Kijk onderaan deze pagina ook het complete interview met regisseur Hans Pannecoucke.

Complete interview regisseur Hans Pannecoucke