De biermarkt verkeerde de afgelopen jaren in staat van oorlog. ‘s Werelds grootste brouwers hadden het op elkaar gemunt. Het regende miljardenbiedingen, fusies en vijandige overnames. Klapstuk vormde het samengaan begin vorig jaar van de twee grootste biermakers ter wereld, AB Inbev en SAB Miller.

De megafusie veroordeelde Heineken definitief tot de tweede plek op de mondiale biermarkt. Een positie die het de afgelopen jaren ogenschijnlijk eenvoudig wist te bereiken en vast te houden, vooral dankzij het werk van biermagnaat en grondlegger Freddy Heineken.

Maar zo vanzelfsprekend als Heinekens toppositie voor de buitenwereld lijkt, was die de afgelopen jaren allerminst, zo blijkt uit het boek ‘Heineken na Freddy’ van onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen. Hij reconstrueerde aan de hand van gesprekken met honderden betrokkenen de overlevingsstrijd van Nederlands beroemdste brouwer. 

In EenVandaag een gesprek met Vermeulen over de invloed van Freddy Heineken, die reikte tot ver na zijn pensioen. En een uniek inkijkje in de machtsstrijd in de bestuurskamer van één van Nederlands bekendste maar ook meest gesloten bedrijven.