EenVandaag trapt, in aanloop naar de verkiezingen, live op TV en Facebook af met een dagelijkse serie interviews met lijsttrekkers van politieke partijen. Vandaag te gast: D66-lijsttrekker Alexander Pechtold.

Na de uitzending gaan we op Facebook door, en geeft Alexander Pechtold antwoord op vragen die door u, de kijker zijn ingestuurd. Zelf een vraag insturen? Dat kan hier.

Wat zijn de partijpunten die er toe doen? Pechtold geeft in de studio antwoord op die vraag. Vanochtend had verslaggever Liesbeth Witteman al een afspraak met Pechtold in de auto.

Een kleine kanttekening is wel dat de D66-kiezer het minst zeker is van zijn stem: Pechtold kan dus veel winnen, maar moet ook zorgen dat hij de huidige kiezers bij zich houdt. 

Het imago van Pechtold 

Alle lijsttrekkers van de grote partijen legt EenVandaag langs de meetlat in de Imagometer. We vragen deelnemers of ze acht lijsttrekkers willen beoordelen op zes criteria. In hoeverre vinden ze ze te vertrouwen, sympathiek, intelligent, goed in het debat, betrokken? Zijn ze ‘geschikt als premier’? En in hoeverre vinden ze dat ze voeling hebben met wat er speelt onder mensen in het land? 

We zien al een tijdje dat Pechtold als lijsttrekker niet verkeerd scoort: hij krijgt een zéér goede beoordeling op 3 zaken: Intelligentie, premierschap en debatkwaliteiten. Maar de ‘warmere’ kant: vertrouwen, betrokkenheid, weten wat er speelt in het land, daar scoort hij middenmoot of lager. 

Hoe de twijfelende kiezer over te halen?

Waar kan Pechtold eventueel kiezers winnen? We zien dat de twijfelende kiezers toch anders denken over cruciale punten. Zo is D66 tegen een NationaalZorgFonds, maar vindt de grootste groep twijfelende kiezers dat wel een goed idee. Ook zouden twijfelende kiezers liever een flexibel pensioen zien, terwijl D66 inzet op het stapsgewijs verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. En dan het leenstelsel in het hoger onderwijs: D66 wil het houden, maar tweederde van de twijfelende kiezers wil dat het leenstelsel verdwijnt en de basisbeurs weer ingevoerd wordt. 

En hoe kijkt de kiezer aan tegen de links-liberalen? Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het EenVandaag Opiniepanel.

Verderop in de week zijn te gast: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sybrand Buma (CDA). Komende vrijdag is er het debat op links tussen Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA). Volgende week maandag is er het debat op rechts tussen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV), dinsdag is Jesse Klaver (GroenLinks) aan de beurt.

Lees hier meer over wat EenVandaag organiseert in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen.