Begin november werd Ahmad Mola Nissi dood gevonden op de stoep voor zijn huis in Den Haag. Hij zou vijf keer zijn beschoten met een geluiddempend vuurwapen. Mola Nissi was de leider van een Arabisch-Iraanse afscheidingsbeweging. Zijn familie vermoedt dat het Iraanse regime achter de moord zit. En nu vrezen ook zij voor hun veiligheid.

Ahmad Mola Nissi had in de laatste tien jaar al zeker vijf keer aangifte gedaan bij de politie. Hij voelde zich bedreigd. Een paar jaar geleden vertelde een Iraanse kennis dat hij de opdracht heeft gekregen Nissi te vergiftigen. Ze gaan samen naar de politie. De opdracht zou zijn gekomen van het Iraanse regime. 

update
clock 06-12-2017 01:00

Verklaring Ambassade Iran

Statement of the Embassy of the Islamic Republic of Iran in The Hague regarding the murder of an Iranian in the Netherlands

The Embassy of the Islamic Republic of Iran in The Hague while condemning the murder of an Iranian in The Netherlands expresses grief about the mentioned incident and emphasize that it will follow up the issue seriously.

The Embassy will also remain in contact with the concerned Dutch authorities and will coordinate with them until all aspects of the incident are clear.

Zijn dochter had gehoopt dat de politie al zijn waarschuwingen serieuzer had genomen. “Bodyguards hoefden niet per se, maar ze hadden hem ten minste een veiligheidskastje kunnen geven.” De familie is een petitie gestart waarin ze vragen om een transparant onderzoek naar de moord en om meer bescherming voor activisten in Nederland.

Afscheidingsbeweging

Vanuit Nederland leidde Ahmad Mola Nissi een afscheidingsbeweging van de Iraanse regio Ahwaz. De Ahwazi-Arabieren behoren tot een van de grootste minderheden in Iran. Ze voelen zich onderdrukt door het Iraanse regime en strijden voor onafhankelijkheid.

Ahmad Mola Nissi wist dat hij met zijn inzet voor de beweging zijn leven riskeerde. Toch zette hij zich volgens zijn dochter tot de dag van zijn dood in voor de onafhankelijkheid van de Ahwaz regio. “Dit was zijn doel. Maar met zijn dood is de dreiging niet voorbij.”

Zijn familie zegt nu ook te vrezen voor hun veiligheid. In de weken sinds zijn dood hebben zijn zoons en dochters meermaals het vermoeden gehad te zijn achtervolgd.

Ze hadden hem een veiligheidskastje kunnen geven

Dochter Hawra hoopte dat de politie de waarschuwingen serieuzer had genomen

Lange arm van Iran?

Wie er achter de moord zit, is nog niet bekend. De familie vermoedt dat de Iraanse geheime dienst verantwoordelijk is. “Dit laat zien hoe sterk het Iraanse regime is. Zelfs in Nederland kunnen zij een moord als deze uitvoeren.” Toch sluit zijn dochter niet uit dat een ander land dan Iran verantwoordelijk zou kunnen zijn.

Volgens Ben de Jong, onderzoeker op het gebied van buitenlandse inlichtingendiensten, wordt het heel lastig om te bewijzen dat een geheime dienst achter deze moord zit. “Een dictatuur functioneert met een milieu van achterdocht en paranoia. Een dictatoriaal land als Iran zal er alles aan doen om te verbergen dat zij er achter zitten. Het is buitengewoon lastig om een juridische bewijslast te krijgen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.