Morgen gaan de Turken naar de stembus om voor of tegen de machtsuitbreiding van Erdogan te stemmen. Het spant erom voor Erdogan, dus de stemmen van de 6 miljoen Turken in het buitenland doen ertoe. De AK partij doet alles om greep te houden op Turkse gemeenschap in het buitenland, met behulp van wat ook wel de lange arm arm vanuit Ankara wordt genoemd.

Nu is de zogenoemde Lange Arm van Ankara al veel, veel langer bekend in Nederland en in de rest van het westen, maar nu loopt het de spuigaten uit. Volgens ingewijden hebben deze platforms slechts een doel: de ogen en oren zijn van Ankara. In opdracht van Asscher wordt het zoveelste onderzoek uitgevoerd naar “De Arm” uitgevoerd. EenVandaag gaat zelf op onderzoek uit en spreekt journalist Froukje Santing, die net het boek 'Vechtscheiding' uitbracht, over de Lange Arm en de Turkse integratie in Nederland.

Morgenochtend gaan in Turkije de stembussen open voor het referendum over de machtsuitbreiding van president Erdogan. Veel keuze is er niet. Je bent voor of tegen de uitbreiding. Het Ja-kamp heeft de kans gehad optimaal campagne te voeren, het nee-kamp daarentegen werd waar het maar even kon de mond gesnoerd. Ondanks deze tegenwerking is een overwinning van het Ja-kamp, en dus voor Erdogan, onzeker. Er staat dan ook heel veel op het spel. Als Erdogan zijn bevoegdheden mag uitbreiden krijgt hij wel heel veel macht in handen. De huidige president van Turkije kan dan onder meer naar believen het parlement ontbinden, ministers benoemen en ontslaan, rechters benoemen en ontslaan en hoeft geen verantwoording meer af te leggen aan de volksvertegenwoordigers. Het parlement kan dan immers geen moties van wantrouwen meer indienen, en ook geen vragen meer stellen aan de president.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt niet voor niets van een enorme bedreiging van de mensenrechten, de rechtstaat en de democratische toekomst van het land. Vanuit Istanbul hebben we voor het laatste nieuws Toon Beemsterboer aan de lijn, hij is Turkije-correspondent voor NRC-Handelsblad.