Mart Smeets en Joost Vullings volgen elke meter die de Tour de France aflegt door Frankrijk. Martijn Hendriks gaat die route letterlijk volgen: hij reist voor de NOS mee in de Tourkaravaan. In de lange geschiedenis van de Tour hebben verschillende plaatsen een bijzondere betekenis gekregen. In sommige gevallen is dat een tragische betekenis, zoals op de Portet d'Aspet. 

Vandaag rijdt het peloton de Pyreneeën in en gaat de etappe ondermeer over die bewuste Portet d'Aspet. In de Tour van 1995 verongelukte daar de Italiaan Fabio Casartelli.

Huilend verslag

Mart weet nog goed hoe, in 1995, om hem heen de wielercommentatoren huilend verslag deden van het ongeval. Marts co-commentator Jean Nelissen ging daar alleen niet in mee. Hij diepte uit zijn tas een boekje op met de verschillende doden in de Tour, door de jaren heen. "Je kunt van alles zeggen over Jean, maar hij was wel professioneel," aldus Mart.

BELUISTER AFLEVERING 19 VAN DE PODCAST:

info

Hoe beluister je de podcast? 

De podcast wordt dagelijks rond 11:00 uur geplaatst op www.nporadio1.nl/podcasts geplaatst. Daar zijn meerdere podcast te zien die kunnen worden teruggeluisterd. De Kopgroep zal daar tussen staan onder de volledige titel: NPO Radio 1 Tour-podcast De Kopgroep. Een klik op de titel brengt u naar de uitzending. Daar is rechts onderin een play-knop te zien. Daarmee kan de podcast worden afgespeeld op de website. Als u de podcast wil downloaden, klikt u op de meest rechtse, blauwe knop naast de play-knop. Of u kunt zich abonneren in de App Store van Apple. U kunt de podcast ook beluisteren via iTunes: itunes.apple.com/nl/podcast/1-aftrap/id1407349600

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.