Mart Smeets en Joost Vullings volgen elke meter die de Tour de France aflegt door Frankrijk. Martijn Hendriks gaat die route letterlijk volgen: hij reist voor de NOS mee in de Tourkaravaan. Eindelijk gaat het peloton de bergen in. In de twaalfde aflevering bespreken Smeets en Vullings de verhalen die zich eerder op de te bedwingen bergen hebben afgespeeld.

Ondermeer de beklimming van de Col de la Colombière staat het peloton te wachten. In 2009 besliste Alberto Contador daar de Tour door zijn ploeggenoot Lance Armstrong op de beklimming van La Colombière -tegen stalorders in- op achterstand te rijden. Het zou nooit meer goed komen tussen de twee. "Het was complete oorlog. De heren spraken niet meer met elkaar aan tafel, lieten elkaar niet meer voorgaan als ze de lift in moesten", zegt Mart Smeets die beide renners later interviewde over hun strijd.

Barst de strijd los?

De derde klim van vandaag, Plateau de Glières was in de Tweede Wereldoorlog toneel van felle gevechten. Franse verzetsstrijders gesteund door de geallieerde troepen streden er met Duitse troepen. De renners rijden vandaag langs het monument dat de gevallenen aan Franse zijde herdenkt. 'Vivre Libre ou Mourir', luidt de inscriptie. Of de strijd tussen de klassementsrijders al losbarst moet nog blijken. De heren van de kopgroep rekenen vandaag op aanvallers als Thomas de Gendt en Daniel Navarro. Of krijgt Tom Dumoulin toch gelijk? Hij rekent vandaag op oorlog, zo vertelt hij Martijn Hendriks.

Beluister hier aflevering 12 van 'De Kopgroep'

info

Hoe beluister je de podcast? 

De Kopgroep wordt dagelijks rond 11:00 uur geplaatst op www.nporadio1.nl/podcasts. Daar zijn meerdere podcasts te zien die kunnen worden teruggeluisterd. De Kopgroep zal daar tussen staan onder de volledige titel: 'NPO Radio 1 Tour-podcast De Kopgroep'. Een klik op de titel brengt u naar de uitzending. Daar is rechts onderin een play-knop te zien, waarmee depodcast lam worden afgespeeld op de website. Als u de podcast wil downloaden, klikt u op de meest rechtse, blauwe knop naast de play-knop. Je kunt je ook abonneren in de App Store van Apple, of de podcast beluisteren via iTunes: itunes.apple.com/nl/podcast/1-aftrap/id1407349600

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.