Regeringsleiders zijn doorgaans vrij zakelijk, we zien ze eigenlijk nooit innig met elkaar omgaan. Maar de Franse president Macron en zijn Amerikaanse collega Donald Trump lijken het deze week wel erg goed met elkaar te kunnen vinden.

Macron en zijn echtgenote zijn op staatsbezoek in Amerika en ze worden met open armen welkom geheten door Trump. Opvallend is dat de collega's onderling vrij lichamelijk zijn met elkaar. Ze schudden elkaar de hand, omhelzen elkaar en lopen zelfs hand in hand weg bij een persconferentie.

De Franse president is met een missie in Washington. Het belangrijkste punt is om te voorkomen dat Trump uit het nucleaire akkoord met Iran stapt. Dus al die vriendelijkheid en vleierij hebben een doel, zegt Amerika-correspondent Michiel Vos.

'Hard to get'

Macron lijkt te snappen hoe je met Trump om moet gaan. Dat bleek al meteen bij de eerste ontmoetingen. Bij een NAVO-top vorig jaar verraste Macron iedereen. Hij loopt recht op Trump af maar kiest op het laatste moment voor Merkel waardoor Trump even in de kou staat. En later wint Macron een stevig potje handdrukken met Trump. Je zou dus kunnen zeggen dat Macron hard to get heeft gespeeld en dat levert hem blijkbaar respect op.