Waar een politiek besluit voor de een heel ver weg voelt, verandert het voor de ander juist veel. Ronald, Ayla en Han vertellen welk politiek besluit op hen persoonlijk impact had in 2020.

En dat varieert van de stevige lockdown die vanavond waarschijnlijk wordt aangekondigd tot een wijziging in de zedenwet, waardoor alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden en het vuurwerkverbod.

Ronald Dekker (57) uit Nunspeet

Ronald Dekker
Bron: Eigen foto

"Inmiddels werk ik bijna 40 jaar als verpleegkundige in het ziekenhuis, maar een jaar als dit maakte ik niet eerder mee. Wat een chaos, vooral in het begin. In het begin van de eerste golf droegen we nog geen mondkapjes en waren de regels rondom ziek melden onduidelijk."

"Veel collega's zijn daardoor onbeschermd in aanraking gekomen met coronapatiënten, ik ook. Een heel beangstigende gedachte, want ik wil mijn vrouw en kinderen niet besmetten."

Vergaande lockdown

"Gelukkig heeft het kabinet geleerd van wat er tijdens de eerste golf niet goed is gegaan. Tijdens de tweede golf - waar we nu nog middenin zitten - is het beter geregeld in het ziekenhuis. We zijn nu goed beschermd."

"Dat het kabinet vandaag waarschijnlijk een vergaande lockdown aankondigt, vind ik een hele goede beslissing. Ik hoopte daar al weken op. We zijn al met te weinig verpleegkundigen. Als die straks uitvallen, terwijl de besmettingen oplopen, kunnen er veel meer doden vallen dan nu het geval is. Dat wil niemand."

Lees ook

Ayla Leppers (20) uit Herten

Ayla Leppers
Bron: Eigen foto

"Eíndelijk een stap in de goede richting, dacht ik toen ik in november hoorde dat alle vormen van onvrijwillige seks straks worden gezien als verkrachting. Dat die wet (wet Seksuele Misdrijven, red.) wordt aangepast, is voor mij en andere vrouwen ontzettend belangrijk. Slachtoffers moeten veel beter worden beschermd."

"Nu is het nog zo dat dwang bij verkrachting bewezen moet worden in de rechtbank, maar wat als je verstijft? Hoe kun je dan achteraf bewijzen dat je het niet wilde? Dat dit in 2020 überhaupt nog een vraagstuk is, maakt me emotioneel."

Seksueel geweld

"Ik heb meerdere vrouwen om mij heen die met seksueel geweld te maken hebben gehad. De aangifte bij de politie was voor hen allen ontzettend zwaar. Zie als slachtoffer maar eens te bewijzen wat er met je is gebeurd. Ik hoop dat de wetswijziging ervoor zorgt dat de aangifte een minder zwaar proces wordt en dat meer mensen aangiftes gaan doen."

"We zijn er trouwens nog niet. Voor velen staat seks gelijk aan penetratie, maar andere ongewenste handelingen zijn wat mij betreft net zo erg. En moeten ook zo bestraft worden."

Lees ook

Han Vieselman (68) en hond Beer uit Wijchen

Han Vieselman
Bron: Eigen foto

"Toen ik hoorde dat het kabinet een vuurwerkverbod afkondigde voor de jaarwisseling, was ik erg opgelucht. Voor hulpverleners die daardoor hopelijk minder belast worden met vuurwerkslachtoffers, maar ook voor de dieren. Er is veel dierlijk leed rond en tijdens de jaarwisseling."

"Vogels vliegen zich van schrik dood tegen muren en ramen en katten en honden zitten wekenlang zenuwachtig in een hoekje. Beer, mijn eigen hond, schrikt eigenlijk nooit, maar rond de jaarwisseling is hij doodsbang. Heel zielig."

Oorlog

"Natuurlijk heb ik vroeger zelf ook vuurwerk afgestoken, maar het spul van tegenwoordig is veel zwaarder. Het lijkt alsof je in oorlogsgebied rondloopt. En ik kan het weten na 4 jaar militaire dienst. Het verschil is dat het zware vuurwerk niet wordt afgestoken door getrainde militairen, maar door jonge jongens die het gevaar er niet van inzien."

"Zelf zet ik de vuurkorf buiten tijdens Oud en Nieuw. Lekker warm en veel gezelliger dan die knallen."

Lees ook

info

Politieke Prestatie 2020

Om 18.15 uur is op NPO 1 de speciale EenVandaag-uitzending 'Politieke Prestatie 2020' te zien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.