Slecht nieuws voor de arbeidsmarkt: van de traditionele banen zoals die er nu zijn, zal de helft over 20 jaar verdwenen zijn, zegt hoogleraar economie Eric Bartelsman. We gaan volgens hem een tijdperk van versnelde verandering tegemoet omdat de nieuwe technieken waarmee veel ‘gewone’ banen overbodig worden. Maar de beleidsmakers zijn zich hiervan nog niet bewust.

Wat voor soort werk daadwerkelijk zal verdwijnen, is niet heel precies te voorspellen. Wel bleek uit een recent onderzoek (pdf) van de Universiteit van Oxford welke banen een grotere kans hebben om door computers overgenomen te worden dan andere.

Dan gaat het bijvoorbeeld om werk dat je met je handen doet of administratieve en logistieke taken. Denk bijvoorbeeld aan wat naaisters, boekhouders of kassamedewerkers doen. Dat zou een computer ook kunnen doen.

Maar mensen die voor hun werk creatief moeten zijn, mensenkennis nodig hebben of anderen moeten overtuigen, hebben minder te vrezen. De kans dat het werk van diëtisten, maatschappelijk werkers,  psychologen en choreografen straks voornamelijk door computers wordt gedaan, is een stuk kleiner.

Maar er is ook goed nieuws: tegenwoordig is het makkelijker en goedkoper dan ooit is om zelf een bedrijf te beginnen. Het selecteren begeleiden en  lanceren van dit soort nieuwe bedrijfjes is een nieuwe bedrijfstak op zich.

Bij het Amsterdamse bedrijf Rockstart zie je hoe jonge ondernemers op basis van nieuwe technologie nieuwe bedrijfsmodellen uitproberen die -als ze succesvol zijn- sneller kunnen groeien dan ooit. In EenVandaag een gesprek over deze revoluties op de arbeidsmarkt met hoogleraar Eric Bartelsman en Oscar Kneppers, oprichter van Rockstart.