Het is het moment dat de toon kan zetten. Waar de ene leider de andere in hooguit een paar seconden zijn dominantie wil tonen. Of waar die andere leider in ieder geval niet wil onderdoen voor zijn opponent: het is de handdruk tussen twee wereldleiders. Wat kunnen we verwachten als Donald Trump en Vladimir Poetin de hand schudden?   

Het politiek treffen tussen Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens de G20-top zal waarschijnlijk worden geopend én bezegeld met een handdruk. Voor er gesproken wordt over hoofdpijndossiers als Syrië, Oekraïne en Noord Korea schudden de leiders elkaar de hand. Gaat Trump zijn befaamde Donald-shake op Vladimir Poetin loslaten, of is hij beducht voor de judo-kwaliteiten van zijn tegenstander, die zich ook fysiek niet zo snel uit balans zal laten trekken.

Vladimir Poetin’s handdruk oogt aanzienlijk beheerster. Hij loopt doorgaans als een bokser op z’n tegenstander af, trekt kort aan z’n mouwen, haalt vervolgens niet uit voor de beslissende punch, maar steekt beminnelijk zijn hand uit.

Inmiddels zijn andere wereldleiders beducht op de Donald-Shake, en zijn voorbereid. Zo wist de Franse president Macron zich niet alleen níet omver te laten trekken, maar gijzelde hij de hand van Trump een kort moment. De hand van The Donald spartelt even voordat Macron hem weer vrijlaat.

Maar als Trump Poetin echt uit balans wil krijgen, dan zou hij kunnen overwegen hem een handkus te geven. Maar of dat goed is voor de sfeer?

update
clock 07-07-2017 13:29

Eerste begroeting Trump & Poetin

De eerste handdrukken zijn een feit: een beschaafde, ietwat aftastende handdruk, gevolgd door een voorzichtig schouderklopje. 

NEW: First greeting between Trump & Putin at G20 - handshake & pat on the back, via German govt. pic.twitter.com/C5H14eYvYj

— Peter Alexander (@PeterAlexander) July 7, 2017

‘Let’s call it a draw’ #putin #trump #handshake t.co/Vgktc1MqVn pic.twitter.com/my0bcOWc8H

— Johan Boef (@jboef) July 7, 2017

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.