Den Haag worstelt met een netwerk van naar schatting 15 radicale jihadisten die de ideologie van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verkondigen.

Ze waren de spil achter de uit de hand gelopen pro-IS demonstraties in de Schilderswijk. Het verzet tegen de beweging groeit, maar ook hun aanhang lijkt toe te nemen. Wie zitten er achter de extreem-radicale jihadbeweging van de Hofstad?

In EenVandaag een profiel van de beweging en hun leiders, door de ogen van experts die de groep al langer volgen. Wat beweegt de jihadisten en hoe groot is hun invloed? Onderzoeksjournalist Perdiep Ramesar en Den Haag-correspondent van dagblad Trouw, online jihadist Maiwand Al-Afghani en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga laten hun licht erover schijnen.

Het Haagse jihadnetwerk bestaat uit een harde kern extreem orthodoxe moslims en bekeerlingen die al ruim drie jaar actief zijn in de regio Den Haag, Zoetermeer en Delft. Ze zijn verbonden via organisaties achter anti-Westerse sites als DeWareReligie, StraatDawa en Sharia4Holland. De oorlog in Syrie leidde tot een openlijker karakter van de beweging en daadwerkelijke deelname aan de gewapende jihad. Ruim 30 Haagse jihadisten zijn volgens de inlichtingendiensten vertrokken naar het front in Syrie en zouden inmiddels meevechten met het leger van IS.

Schilderswijk

De Schilderswijk is het hartgebied van deze beweging waar gemeente, politie en veiligheidsdiensten al langer mee worstelen. Er loopt sinds 2013 een strafrechtelijk onderzoek naar ronselpraktijken, waarvoor tot nu toe 1 jonge predikant vastzit op verdenking van terroristische activiteiten. Met een demonstratieverbod hoopt burgemeester Van Aartsen de onrust in te dammen en de beweging van straat te houden. In de Schilderswijk groeit het verzet tegen de aanwezigheid van de IS-aanhangers. Tegelijkertijd wist de groep de afgelopen maanden nieuwe aanhang te werven met straatacties en op sociale media.

Afstand IS

Verschillende moskeeen en imams, aangesloten bij het Contact Orgaan Moslims en Overheid, nemen nu openlijk afstand van 'terreurorganisatie IS'. Vandaag wordt in het vrijdaggebed in veel moskeeen stilgestaan bij de invloed van IS en wat daar vanuit moslimgemeenschappen tegen ondernomen kan worden, liet het CMO in een persbericht weten.

Preview: Wie zijn de IS-aanhangers in Den Haag?