Het is de dag van de Green Deal. Dit ambitieuze plan moet zorgen dat de EU in 2050 volledig klimaatneutraal is. Als het zo ver komt is Europa straks het eerste klimaatneutrale continent. Maar of deze plannen het tij kunnen keren, is nog maar de vraag.

In Brussel noemen ze het nu al een historische dag. Remco de Boer, expert op het gebied van energietransitie, kijkt er met een kritisch oog naar. "Politieke partijen doen natuurlijk alsof we hier de aarde mee gaan redden, maar als je puur naar de cijfers kijkt dan zie je dat Europa verantwoordelijk is voor ongeveer eentiende van alle uitstoot in de wereld. Zelfs als Europa nu volledig zou stoppen met uitstoten, heeft het nauwelijks effect wereldwijd. De grote vervuilers zijn natuurlijk India, China, en de VS."

Europa het goede voorbeeld

Toch kan het volgens de Boer wel een belangrijk effect hebben. "Je kan laten zien als continent: zo kan het ook. Daarmee kan Europa als voorbeeldfunctie dienen voor de rest van de wereld, in de hoop dat anderen volgen. Bovendien kan Europa met deze investeringen als vliegwiel dienen voor de rest van wereld. De grootste uitdaging is volgens hem wel om de ideeën die nu op papier staan ook in uitvoering te krijgen in de praktijk. "Gaan we het ook echt doen is de vraag en als we het gaan doen: hoe dan?"

Brussel wil de komende jaren flink investeren om de Green Deal tot een succes te maken. Alleen al om de 2030-doelen te behalen is er een jaarlijkse investering nodig van 260 miljard euro. Als het enorme pakket aan klimaatmaatregelen genoeg politieke steun krijgt dan zal dit flinke gevolgen hebben voor burgers en bedrijven. De rekening zal voor een groot deel komen te liggen bij de grootste vervuilers: auto's, vrachtwagens en vliegtuigen moeten al vanaf 2021 meer gaan betalen als ze CO2 uitstoten.

'Klimaatpaus' Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans is het brein achter de Europese klimaatplannen. In recordtijd werkte hij samen met zijn collega's in Brussel deze Green Deal uit op papier. Maar de grootste uitdaging staat hem nu nog te wachten: het overtuigen van alle Europese lidstaten. Het uitgangspunt is niet alleen het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook haast maken met de energietransitie is een belangrijk speerpunt.

Tv-reportage EenVandaag: Green Deal

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.