De Rotterdamse Rusthoflaan moet een ‘uitvaartlaan’ worden. Een straat waar lijkbezorgers, steenhouwers, kistenmakers, notarissen bij elkaar hun winkels vestigen. Rotterdammers noemen de straat daarom nu al de Graflaan. De initiatiefnemers van de uitvaartlaan zien een gat in de markt.

Het sterven is een ‘evenement’ geworden, en daarover hou je graag zelf de regie. Bewoners zitten niet allemaal te wachten op deze concentratie van doodgravers. Vroeger was de Rusthoflaan, in Crooswijk, een drukke winkelstraat. Maar Crooswijk is op de schop genomen, en de traditionele middenstand is vertrokken. Zonnestudio ‘de Zonneschijn’ ziet het einde naderen. Wie in de rouw is combineert dat meestal niet met een zonnebank-kuurtje.

Wij spreken met onder andere met Ludy Kaptein. Zij maakt gedenkstenen, samen met de nabestaanden. En met Lydia Doncher, zij heeft al een plekje op het kerkhof gereserveerd, ook al is ze kerngezond. Alles aan haar uitvaart is tot in de puntjes voorbereid. Nicoline Zemering runt begraafplaats Laurentius aan de Rusthoflaan. ‘Als het ergens kan kan het hier’ zegt zij.