In schaatsfora begint de onrust weer toe te nemen. Komt ie dit jaar dan toch? Of is het definitief gebeurd? Het aantal mensen dat denkt dat het er niet meer van komt groeit logischerwijs. Zelfs menig schaatser ziet het niet meer gebeuren. En berichten uit de media over afnemende kansen dragen ook niet bij aan een hoopvolle sfeer. Het geloof dat de tocht komende winter tijdens haar honderdjarige jubileum nog wordt gereden is bijna niet meer te vinden. Bijna.

Na een paar forse miskleunen hou ik me verre van weersvoorspellingen of alles wat daar op lijkt. Maar toch laat het me niet los. De hoop op een ouderwetse winter, met eindeloze vlaktes van zwart, maagdelijk ijs. Het geluid van voortrollende schaatsijzers op een hardbevroren ijsvloer. De barsten die voor je uit in het onder spanning staande ijs springen. De prikkende kou op je gezicht die je niet deert omdat je zo uitbundig geniet van een heldere vorstlucht. Dat alles doet mij verlangen naar een winter met minstens 20 vorstdagen.

En dan ga ik onbewust geloof hechten aan zonnevlekken. Aan extreem lange termijnverwachtingen. Of ik ga op zoek naar weersvoorspellingen die in je straatje passen, die beloven waar te maken wat ik graag wilt horen: Dit jaar komt ie eraan! En natuurlijk train ik dit jaar nog harder, want nu moet het toch ‘s gaan gebeuren. Alsof hard trainen een koude winter dichterbij brengt. In schaatsfora zoek je de schaarse gelijkgestemden op, de andere dromers.

Zo waarschuwt Erwin het peloton alvast,

een zonnecyclus duurt elf jaar en als je goed kijkt is dt ook ongeveer de periode tussen de elfstedentochten. Dus 11 jaar na '97 is '08. Ik zeg volgend jaar geen natuurijscyclus in het buitenland regelen, want we rijden in Nederland :p

Ziet Vrocat een markt voor SBS,

Aangezien we momenteel in een interglaciaal (periode tussen twee ijstijden) zitten, kunnen we in de toekomst weer volop 11-stedentochten schaatsen. Kunnen we dit gelijk meenemen in de plannen voor het marathonschaatsen. Wekelijks een elfstedentocht met elke keer een andere start- en finishplek. Of eens een uitstapje over de provinciegrenzen heen? natuurlijk live te zien bij SBS!

Rekent IJsvogel op de Kleine IJstijd,

Graag wil ik jullie wijzen op de volgende side: www.sneeuwverwachting.nl . Hierop staan enkele interessante berichten, allereerst SERIEUZE WINTERKOU IN AANTOCHT. Dan nog een artikel die je kun linken via WEBLOG en dan recente berichten: 16 oktober: IS DE KLEINE IJSTIJD AL BEGONNEN?? Lees deze artikelen en oordeel zelf. Begrippen als kleine ijstijd,zonneactiviteit, zonnevlekcyclus en nog veel meer. Als ik dit lees is er nog hoop . Hopelijk hebben deze onderzoekers gelijk. Zou wel weer eens mooi zijn om natuurijstochten in eigen land te kunnen rijden. Groeten IJsvogel.

En vindt Pad de voorspelling dat de tocht in 2015 wordt gehouden wel prima:

Mooi, ben ik 30 jaar... mooie leeftijd voor de tocht der tochten!

En dan natuurlijk de sceptici. Kurf bijvoorbeeld, durft er niet meer in te geloven:

Die Elfstedentocht kunnen we vergeten, hoe jammer dat ook is. Na de meteorologische winter wordt nu de balans opgemaakt, en die is dramatisch. De winter van 2006/2007 heeft welgeteld vijftien vorstdagen opgeleverd, en dat zijn de minste in de historie. Vorstdagen zijn die dagen waarin de temperatuur kortere of langere tijd onder nul komt. Over ijsdagen (waarop de temperatuur de hele dag onder nul blijft) hoeven we niet eens te praten. Die waren er domweg niet deze winter.

Dus die Elfstedentocht, tja, hopen mag, maar...

Maar de posting waar het allemaal mee begon raakt me het meest. En haalt me hardhandig uit de droom. Een forumlid met de naam Reinier Paping (is het ‘m echt, de legendarische winnaar van ’63?) plaatste al een tijdje geleden het volgende ontnuchterende en weemoedig stemmende bericht:

Na al de programma`s van deze week op de tv van alle elfsteden tochten uit het verleden begin ook ik te geloven dat de laatste in 1997 is verreden.

Als ik de winters van nu bekijk springen de tranen me in de ogen en denk ik weer terug aan vroeger.

Winters met een strak heldere hemel en een oosten wind die een heerlijk vriesweer mee voerde uit de poolstreken.

De beelden van de wedstrijd rijders staan me nog voor op het netvlies van de tochten die ik heb mee mogen maken , vooral de feesten in de elfsteden rondom de tocht waren onvergetelijk.

Nu bestaat de hele winter uit westen winden met veel regen en harde wind, weten wij eigenlijk nog wel hoe het vroeger was ??

De jeugd vervreemd geheel van de natuurijs cultuur waarom ons landje bekend staat/stond en kunnen het alleen nog maar van plaatjes.

De marathon mannen van de lange adem kunnen nog elk jaar opbrengen om vele trainings uren te maken op de hoop dat het dit jaar weer eens gebeurd tegen beter weten in en draaien hun rondjes op de kunstijsbaan dromend van een naderend kou front.

Het jaarlijkse gebeuren op de Weisensee en in Zweden zijn toch eigenlijk allemaal maar surogat en een wanhoops poging om toch het gevoel te behouden met de tocht der tochten.

Neen, ik geloof er niet meer in dat ik het nog mag mee maken, het is over , de elfstedentocht is history!!!!!!!!!

En dan flitst er door m’n hoofd: “Nu ik er eindelijk van overtuigd ben dat het niet meer gebeurd, dan zal het vast wel snel gebeuren.” En wie weet, misschien dit jaar….?

Update: Er is hoop. Collega Johann de Graaf heeft ontdekt dat de locale PvdA ieder jaar twee weken natuurijs én een Elfstedentocht belooft, mochten ze worden gekozen.....

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.