Er worden verkiezingen gehouden maar Tunesië is nog steeds een politiestaat. Talloze mensen werden gedwongen te vluchten wegens politieke of religieuze overtuigingen met alle gevolgen voor de overgebleven familieleden. M’barek is een slachtoffer van de onderdrukking van de Tunesische overheid. Hij was lid van een verboden politieke partij en werd daarom vervolgd.

Hij zou worden veroordeeld tot tot een langdurige gevangenisstraf, maar in 1992 vluchtte M’barek naar Nederland. Hij kreeg verblijfsvergunning, terwijl zijn vrouw Rachida en zijn twee kinderen in Tunesië moesten bijven. Acht jaar later volgden vrouw en kinderen, waardoor het gezin herenigd werd. Maar terug naar zijn geboortegrond in het democratisch ogende Tunesië kan M’barek nooit meer. Zijn moeder en ruim 80-jarige vader zal hij nooit meer in levende lijve zien.

Tien jaar later bezoekt Amanda M’barek en zijn gezin in hun Nederlandse woning. Hoe gaat het met ze? Hebben ze nog contact met hun familie in Tunesië? En zien ze nog een mogelijkheid om ooit terug te keren? En vooral: heeft de reportage van destijds de familie geholpen of juist in problemen gebracht?