Wordt dit het toekomstbeeld in de supermarkt? Klanten die met scanners of apps op hun mobieltje de samenstelling van voedingsmiddelen meten. Is de verpakte biefstuk wel echt van een rund, of is het paardenvlees? Is de olijfolie in deze fles puur of gaat het om een mengproduct?

"Het is een nieuwe stap om de consument meer houvast te geven", zegt onderzoeker Yannick Weesepoel van RIKILT Wageningen Universiteit dat onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel. Hij voert tests uit met voedselscanners en ontwikkelt applicaties. Weesepoel experimenteert nu met het meten van alcohol. Vooral in Oost Europa en in China zit in alcohol het dodelijke methanol. Methanol is een giftig bijproduct van de gisting van alcohol dat kan ontstaan als drank op een slechte manier is gestookt. Daardoor vallen jaarlijks dodelijke slachtoffers.

Voedselschandalen

Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde gevallen neemt toe, en kost producenten wereldwijd 52 miljard dollar per jaar. Nederland werd recent getroffen door een reeks voedselschandalen. Een vleeshandelaar uit Breda verkocht paardenvlees als halal geslacht rundvlees. Ook was er sprake van vlees met sporen van ontlasting en de verkoop van besmette zalm. Weesepoel ziet de scanners niet alleen als hulpmiddel voor consumenten maar ook voor bedrijven. Bijvoorbeeld voor het opsporen van bedorven voedsel. "Het kan ook leiden tot minder imagoschade voor bedrijven." 

Allesomvattende applicatie

De ontwikkeling van een allesomvattende applicatie voor een scanner die alle verschillende ingrediënten herkent is nog niet zo makkelijk. "We zijn nu bezig met een nootmuskaat. Dat is duur dus wordt het kruid verdund met gemalen schil. Een database voor kruiden opzetten is lastig – je moet dat voor ieder kruid apart doen. Voor alcohol is dat veel makkelijker – drank bestaat uit alcohol en water, vaak aangelengd met geur- en smaakstoffen."