Het was dringen bij het Catshuis vanochtend vroeg. Journalisten, cameramensen, fotografen en andere belangstellenden staan nieuwsgierig voor het hek. VVD , CDA en PVV zijn voor een beslissende vergadering bij elkaar gekomen.

De vraag zoemt niet rond of het gaat klappen maar wanneer het gaat klappen.

Gistermiddag meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dat ‘de onderhandelingen door een moeilijke fase’ gaan. Het hele vaderlandse journaille is in rep en roer. Nieuwsprogramma’s, actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s gooien de programmering om; de coalitie staat op springen! Op de tv volgt een nieuwsavond vol wilde speculaties, scenario’s en mogelijke oplossingen.

Maar om 11.32 vanochtend meldt de RVD via een persbericht dat ‘er weer verder gepraat wordt. En dat voorlopig radiostilte in acht wordt genomen’. Einde opwinding.

Is dit een tactische zet om de boel op scherp te houden? En een manier om de onderhandelaars bij de les te houden? De hele parlementaire pers maakt zich woensdagavond in ieder geval op voor de val van de gedoogcoalitie. Het was trekken en duwen voor het Catshuis. Dondermiddag staat er nog een eenzame cameraman voor de hekken te blauwbekken. De arm van Rutte om de schouder van zijn compaan Wilders op het zonnige terras van het Catshuis lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Of spelen de politici toneel?

Waarom slingert de RVD woensdagmiddag nota bene via een sms een bericht de wereld in dat de onderhandelingen op ontploffen staan? Met als mogelijk gevolg dat de coalitie op breken staat. Als er nog geen 24 uur later gewoon weer onderhandeld wordt.

Is het een oud staaltje machtspolitiek, een spel? Ingewijden zweren van niet. Maar dan hadden de onderhandelaars er toch ook nog een nachtje over kunnen slapen zonder het nieuws, dat geen nieuws blijkt te zijn, wereldkundig te maken?

Of zijn ze er allang uit? En is dit een manier om de geest van de respectievelijke achterbannen rijp te maken voor een pakket ingrijpende en controversiële bezuinigingen?

Zijn we gefopt? En zitten we wel in een crisis maar blijkt de kabinetscrisis in ieder geval geen crisis te zijn.