Chaos, oorlogsstemming en scheldpartijen over en weer. De sfeer is er in de Republikeinse partij niet beter op geworden sinds  de affaire ‘pussygate’.

Vorige week vrijdag verscheen een video van Trump uit 2005 waarin hij  zich grof uitlaat over vrouwen en zegt dat je vrouwen seksueel mag betasten als je beroemd bent. Sindsdien is het bal in de Republikeinse partij. Alweer.

Voor Republikeinse politici die al geen hoge pet op hebben van hun kandidaat Trump is de maat nu vol. Een voor een trekken ze hun steun aan Trump in en distantierën ze zich van hem. Onder hen hotshots als Condaleeza Rice, Arnold Schwarzenegger en John McCain. The New York Times telde meer dan 160 Republikeinen die niet meer achter Trump staan.

Als klap voor de vuurpijl mengt Paul Ryan zich in de strijd. Ryan is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden; maar belangrijker nog: hij is de partijleider van de Republikeinen in het Huis en daarmee de hoogste partijleider. Hij liet weten geen campagne meer voor Trump te voeren en niet meer te geloven in Trump’s overwinning.

Sindsdien is de oorlog tussen Ryan en Trump echt uitgebroken.

De relatie tussen beide heren is vanaf het begin af aan al problematisch. Trump is absoluut niet Ryan’s kandidaat; hij zit met hem opgescheept. Als leider van de Republikeinen moet hij Trump wel steunen, maar die steun liet lang op zich wachten; tot groot ongenoegen van Trump.

 

Ook nu werken de uitspraken van Ryan voor Trump als een rode lap op een stier. Op twitter krijgt Ryan de volle laag van Trump. En niet alleen Ryan krijgt het zwaar te verduren. Trump is klaar met alle kritiek die hij van de Republikeinen krijgt. Iedere criticaster krijgt een veeg uit de pan.

 

De partij raakt verscheurt, want Trump’s uitlatingen krijgen navolging van lagere Republikeinen. Ze verwijten criticasters gebrek aan loyaliteit en schelden hen uit voor lafaards. Politici scharen zich nu openlijk in een pro- of anti-Trump kamp.

De eenheid die zo werd nagestreefd op de Conventie in juli is totaal verdwenen. De onvrede over de kandidaat is niet meer te verhullen; de geest is definitief uit de fles. Gaat de Republikeinse partij dit overleven? Vecht de partij zijn ondergang tegemoet?

Paul Ryan heeft naast de kandidatuur van Trump ook andere problemen; want de meerderheid in zijn Huis staat op het spel. Naast de president kiezen de Amerikanen op 8 november nieuwe leden voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zowel landelijk als op staats-niveau. Lokale politici hebben last van het gedrag en uitlatingen van Trump. De kans is dus aanwezig dat kiezers uit onvrede over Trump ook niet op de andere Republikeinse kandidaten kiezen, waardoor de Republikeinen op meerdere niveaus de meerderheid kunnen gaan verliezen.

Wat Trump betreft is alles nu geoorloofd. “De ketenen zijn af”, meldt hij op Twitter. De Republikeinse campagne lijkt nu meer op een bokswedstrijd dan een politieke wedstrijd. Nog vier weken te gaan…

Foto: CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore