Hoe reageert IJsselstein bij de eerste verkiezingen sinds het uitbreken van de crisis? En wijkt IJsselstein daarbij af van de landelijke trend? Op beide vragen hebben de uitslagen van de Europese Verkiezingen van 4 juni jongstleden een ondubbelzinnig antwoord gegeven. Ook IJsselstein heeft zich massaal in de armen van ‘Blonde Dolly’ geworpen. De PVV is in IJsselstein de grootste partij geworden.

Zelf ben ik geen fan van Wilders. Als historicus heb ik weinig vertrouwen in politici die bevolkingsgroepen uitsluiten op basis van religie of ras en ook boekverbranding behoort niet tot mijn favoriete bezigheden. Het laat echter onverlet dat de Limburgse rattenvanger zowel de traditionele partijen als (een deel van) de islamitische c.q. Marokkaanse gemeenschap terecht wijst op een aantal misstanden. De traditionele partijen bedekten hun eigen falen en deze misstanden te lang met de mantel der liefde en de islamitische c.q. Marokkaanse gemeenschap was tot nu toe onvoldoende bereid om de misstanden in eigen kring keihard aan te pakken.

Volgens mij moeten de partijen als reactie op de overwinning van PVV van links tot rechts aangeven dat er in Nederland een aantal spelregels zijn waaraan niet is te tornen: vrijheid van meningsuiting; geen discriminatie op grond van religie, ras, politieke achtergrond of sexuele geaardheid; gelijkwaardigheid van man en vrouw; voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Wie deze regels onderschrijft en dus normaal vrouwen een hand geeft, opstaat voor een rechter, voldoende Nederlands spreekt en afziet van zaken als vrouwenbesnijdenis en eerwraak verdient een eerlijke kans in Nederland. En mag zich terecht beklagen als hij of zij desondanks gediscrimineerd wordt.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zullen een eerste indicatie geven of de traditionele partijen hun lesje hebben geleerd. De reactie op de uitslag tijdens het debat voorspelde niet veel goeds: de PvdA zette een vrouwelijke Melkert in, Agnes Kant toonde aan, waarom ze nooit in de voetsporen van Jan Marijnissen zal kunnen treden en de andere partijen lieten over het algemeen toe dat Wilders probleemloos het debat domineerde. Zeven jaar na de moord op Pim Fortuyn is bij de traditionele partijen nog te vaak de arrogantie aan de macht en de kloof met de kiezer levensgroot. Het enige dat de geschiedenis leert, is dat de mens niets leert van de geschiedenis. Een uitspraak, die in dit geval de spijker op zijn kop slaat.

In IJsselstein zullen naar alle waarschijnlijkheid net als elders de proteststemmen opnieuw bepalend zijn voor de politieke verhoudingen voor de komende jaren. Een kijkje op www.verkiezingsuitslagen.nl levert boeiende feiten op: bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 kregen de protestpartijen SP en PVV respectievelijk 15 % en 6,6 % procent in IJsselstein. Bij de Europese Verkiezingen van 2009 bleek de score van de SP gehalveerd en van de PVV bijna verdrievoudigd. De SP heeft inmiddels aangekondigd ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in IJsselstein van de partij te zijn.

En de lokale partijen dan? Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde de lokale nieuwkomer Liberaal Democraten IJsselstein ruim 13,5 % en drie zetels. Daarmee fungeerde de partij bij afwezigheid van PVV en SP als vergaarbak voor proteststemmen.

Drie jaar later is diezelfde partij zo intern verdeeld dat de drie zetels inmiddels zijn verdeeld over twee fracties. Misschien is het een idee om de partij om te vormen tot lokale PVV-afdeling…

Dit weblog staat, samen met de andere logs, uitzendingen en biografien van IJsselsteiners, ook op de speciale IJsselstein-website van EénVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.