In De Nieuwe Kerk in Amsterdam opent een biografische tentoonstelling over het symbool voor schoonheid en sensualiteit: stijlicoon, glamour queen, sexbom en wereldberoemd actrice Marilyn Monroe.

Marilyn zou dit jaar 90 jaar zijn geworden, De expositie toont haar nalatenschap, met veel persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis. De beroemde opwaaiende witte jurk uit de film ‘The Seven Year Itch’ (1955) is ook te bewonderen. 

Er wordt een beeld gegeven van deze unieke vrouw binnen en buiten het zicht van de camera: achter de façade van glamour en roem schuilt een privéleven vol tragiek. Vastbesloten om carrière te maken op haar manier, vechtend tegen haar imago en vooroordelen, zegt veel over wie ze was en wie ze wilde zijn. Over haar tijd en de wereld waarin ze leefde. Ze stierf in 1962 op 36-jarige leeftijd, waarschijnlijk pleegde ze zelfmoord.

In EenVandaag gaan we in gesprek met de Duitse verzamelaar Ted Sampfer over waarom en hoe hij de eigendommen van zijn idool heeft kunnen kopen. Ook spreken we met het Nederlandse echtpaar Franse. Zij vonden 25 jaar terug een doos met zoekgeraakt archief van de eigenaresse van het modellenbureau dat Marilyn ontdekte.

Ook een gesprek met imitator Claudia Memory Monroe.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.