Spanje worstelt met z’n Franco-verleden. Ondanks veel weerzin bij de autoriteiten bestaat de kans dat er bijna veertig jaar na de dood van de dictator alsnog misdaden van het regime vervolgd gaan worden.

Deze week is een Argentijnse onderzoeksrechter in Spanje om getuigenissen op te tekenen van slachtoffers en nabestaanden. Bijna veertig jaar na zijn dood zijn er nog altijd meer dan honderdduizend Franco-slachtoffers vermist. Ze liggen in massagraven die mondjesmaat onderzocht worden, de laatste jaren pas.

EenVandaag spreekt exclusief met haar voorganger: Baltasar Garzon. Hij is vooral bekend vanwege zijn juridische jacht op de Argentijnse dictator Pinochet en was betrokken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Maar in eigen land strandde zijn poging om de nog levende beulen van het generaalsregime vervolgd te krijgen.

Elke donderdag demonstreren in hartje Madrid nabestaanden die nooit hebben gehoord wat er met hun verdwenen familieleden gebeurd is. EenVandaag trok naar het Madrileense Plaza del Sol en onderzocht of de pogingen van de onderzoeksrechter een doorbraak kunnen betekenen.